"Chodník hanby": Banky prosia Fed o peniaze, pričom sa môžu všetky dostať do domino efektu
02 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Max Keiser zo spoločnosti RT sa posadil s vydavateľom Davidom Morganom, aby prediskutovali nepokoje na repo trhoch, na ktorých už blikajú červené sirény, a ako môžu banky, ktoré sa snažia získať hotovosť, prísť k platobnej neschopnosti jedna po druhej.


„Ak banky, ako JP Morgan alebo Deutsche Bank, nedokážu zúčtovať obchody, pretože nemajú hotovosť ... tak ku koncu štvrťroku, budú musieť zo zákona oznámiť, že sú platobne neschopné. Čím vytvoria kaskádu ... a bude to vyzerať ako pokračovanie krízy z roku 2008, ale oveľa horšie,“ prehlásil Keiser svojmu druhému hosťovi Stacy Herbertovi, keď sa ponoril do témy „dlhovej bomby“, ktorú sa snaží Federálny rezervný systém zakryť na repo trhu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=vYS59HP46eM

Rýchlo sa zvyšujúce zásahy na repo trhu naznačujú, že v systéme je „evidentne nejaká platobná neschopnosť“, varoval vydavateľ David Morgan, ktorý sa venuje ekonomickým správam. Vysvetlil, že banky musia mať určitú rezervu hotovosti po ruke a ak nie, musia si požičať "cez noc", aby splnili túto požiadavku. Môžu poprosiť iné banky, ale ak ich iní poskytovatelia pôžičiek odmietnu, musia požiadať Fed ako poslednú možnosť.

"Je to niečo ako prehlásiť, že v bankovom systéme vo všeobecnosti by mi žiadna banka nepožičala, pretože neverím banke, ktorá potrebuje peniaze ... Preto do systému vkladá určitú opatrnosť," uviedol Morgan. "Takže je to druh hanby ísť požiadať Fed, aby vám požičal peniaze, keď vám iné banky nepožičajú."

Vzhľadom na to, že k tomu môže dôjsť a pretože všetci veritelia sú vzájomne prepojení, pád jednej z bánk by mohol spôsobiť dominový efekt, podobne ako to, čo sa stalo, keď rakúska banka Creditanstalt zlyhala a začala Veľkú hospodársku krízu, dodal Morgan.

Americký štátny dlh prekročil hranicu 23 biliónov dolárov. Trump ocenil pracovné miesta a jej pozitívny vplyv na akciové trhy
Prezident Trump ocenil poslednú správu o pracovných miestach a jej pozitívny vplyv na akciové trhy. Avšak kritici naňho "zaútočili" pre jeho neúspešný prísľub znížiť americké vládne výdavky, ktoré zvýšili štátny dlh nad 23 biliónov... Čítať ďalej
02 | 11 | 2019 | Marek Molnár