Slovenské národné múzeum sprístupní hrobku Andrássyovcov
01 | 11 | 2019 I SITA

Slovenské národné múzeum otvorí cez Dušičky miesto posledného odpočinku známej šľachtickej rodiny Andrássyovcov. Rodovú hrobku Andrássyovcov v Krásnohorskom podhradí, pod hradom Krásna Hôrka, otvorí pre záujemcov v nedeľu 3. novembra od 13:00 do 15:00.


Uctiť si ich pamiatku môže tak každý návštevník zapálením sviečky alebo položením kvetov. Rodová hrobka z prelomu 19. a 20. storočia je miestom posledného odpočinku pre 17 členov rodu Andrássy, ktorý patril medzi najvýznamnejšie aristokratické rody v Európe v 19. storočí.

Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí dal postaviť gróf Dionýz Andrássy (1835-1913) pre svoju manželku Františku Hablawetz (1834-1902) a pre seba v rokoch 1903 až 1904. Je dielom mníchovského architekta Richarda Berndla a jeho výzdobu vytvorili sochár Max Frick a maliar Karl Throll. Na výstavbu použili biely vápenec zo Sóskútu pri Budapešti a interiér vyzdobili mramorom z celého sveta.

Od svojho dokončenia je mauzóleum považované za vzácnu pamiatku architektúry 20. storočia. Stavba je unikátnym spojením rôznych architektonických štýlov, spája prvky ranokresťanského, byzantského a karolínskeho umenia. Nachádza sa v desať hektárovom parku a za mauzóleom je pochovaný verný pes grófskeho páru Tascherl (1890-1910). Na hrobe jazvečíka sa nachádza pieskovcový pomník so sochou psíka od Hansa Bauera.

Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí patrí pod Slovenské národné múzeum - Múzeum Betliar, ktoré spravuje bývalé sídla rodiny Andrássyovcov. Pod správu múzea patrí popri mauzoléu aj hrad Krásna Hôrka a kaštieľ Betliar. Hrad v súčasnosti stále obnovujú po ničivom požiari v marca 2012.

Za návštevu však popri mauzoléu stojí aj kaštieľ v Betliari. Andrássyovský kaštieľ je totiž jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval s pôvodným zariadením a krátko po znárodnení sa stal múzeom. Všetko, čo v ňom uvidia návštevníci, patrilo členom rodu Andrássy.