Pri zapaľovaní sviečok na cintorínoch je potrebné zvýšiť pozornosť
31 | 10 | 2019 I TASR

Počas Sviatku všetkých svätých ako i Pamiatky zosnulých hrozí zvýšené riziko vzniku požiaru na cintorínoch. Pripomínajú to zástupcovia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s poukázaním na fakt, že návštevníci zapaľujú sviečky v bezprostrednej blízkosti horľavých materiálov.


"Odporúčame preto neodhadzovať horiace zápalky na zem, neukladať  sviečky v plastových kahancoch príliš nahusto a zapálené sviečky klásť v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ako sú vence, kytice, ikebany či stuhy," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Rovnako pripomenula, že je potrebné zvýšiť dohľad nad deťmi pohybujúcimi sa v blízkosti hrobov.

Najviac požiarov na cintorínoch v dňoch 1. a 2. novembra zaznamenali hasiči v roku 2017, keď vzniklo 16 požiarov a spôsobená škoda dosiahla až 670 eur.

"Pomerne veľa požiarov takéhoto charakteru vzniklo aj v roku 2014, hasiči vtedy zasahovali na cintorínoch 15–krát a priama materiálna škoda bola vyčíslená na 165 eur," priblížila Farkasová. Naopak, počas minuloročných Dušičiek i napriek nárastu návštevníkov nebol potrebný žiadny zásah hasičov.