Maďarské mimoparlamentné strany sa dohodli na spoločnej kandidátke
31 | 10 | 2019 I TASR

Maďarské mimoparlamentné strany Maďarské fórum (MF), SMK a Spolupatričnosť majú vytvoriť spoločnú kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb. TASR o tom informoval predseda MF Zsolt Simon. Dodal, že ďalšie rokovanie má byť budúci týždeň.


"Spolupatričnosť vytvorí právne podmienky a premenuje sa na Magyar Közöségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť," vysvetlil Simon s tým, že pod týmto názvom budú strany kandidovať.

Spolupatričnosť už aj oficiálne požiadala na Ministerstve vnútra SR o premenovanie. "Pretože cieľom každej zo spolupracujúcich strán je dosiahnutie čo možno najširšej komunitnej spolupráce, nechávajú dvere k ďalším rokovaniam otvorené aj pre strany Most-Híd a MKDA, keby sa rozhodli svoj postoj voči Smeru-SD zmeniť," ozrejmil tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

Vo štvrtok sa stretli na rokovaní predstavitelia piatich maďarských strán, okrem MF, SMK a Spolupatričnosti aj vládny Most-Híd a MKDA. Rokovanie bolo prerušené, pretože sa strany nevedeli dohodnúť na vylúčení prípadnej povolebnej spolupráce so Smerom-SD. Tú jednoznačne neodmietli Most-Híd a MKDA.

Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme v reakcii uviedla, že strana je sklamaná z postupu SMK. Rokovanie totiž mala ukončiť SMK s tým, že požiadala delegáciu strán Most-Híd a MKDA, aby opustila rokovaciu miestnosť. Rokovania podľa Mosta-Híd jednoznačne potvrdzujú, že pre SMK a Spolupatričnosť je naháňanie politických bodov dôležitejšie, ako zabezpečiť jednotné zastúpenie Maďarov.