Nové fosílne objavy pomohli vyobraziť vývoj cicavcov (FOTO)
25 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Najnovšie tisícky novoobjavených fosílií by mohli poskytnúť informácie o živote cicavcov, ktoré žili približne pred 66 miliónmi rokmi, ešte predtým, ako ich katastrofická udalosť všetkých vyhubila.


Najnovšie fosílie, objavené tímom paleontológov v kolorádskom Corral Bluffs, pomôžu vedcom pochopiť interakcie medzi flórou, faunou a podnebím, ktoré umožnili cicavcom vyvíjať sa od malých zvierat podobným hlodavcom až po dnešné cicavce, ktoré sa dnes objavujú vo voľnej prírode.

"Poskytujeme najreálnejší obraz suchozemských tvorov, ktorí zmizli po hromadnom vyhynutí," uviedol paleontológ z Denverského múzea prírody a vedy Tyler Lyson pre spravodajskú agentúru New York Times.

Reuters / HHMI Tangled Bank Studios / Handout


V príspevku uverejnenom vo štvrtok, Lysonov tím vysvetľuje, ako v Corral Bluffs - miesto nachádzajúce sa približne 80 kilometrov južne od Denveru - môžte nájsť „nezvyčajne kompletný“ fosílny záznam, ktorý ponúka jedinečný pohľad na „tempo biotickej regenerácie, ktoré je staré niekoľko miliónov rokov."

Reuters / HHMI Tangled Bank Studios / Handout


Okrem dinosaurov, bolo vyhladených aj niekoľko väčších cicavcov. Nové fosílie ukazujú, ako sa cicavce začali vyvíjať a zväčšovať, a to v priebehu niekoľko tisícročí po vyhynutí. Po "krátkych" 300 000 rokoch sa na scéne objavil Carsioptychus, zatiaľ čo Eoconodons o veľkosti vlka sa začal objavovať o ďalších 400 000 rokov neskôr.

"Ide o vývoj z veľmi malého psa, ktorého by ste mohli stretnúť v uliciach, až po veľmi veľkého vlka," prehlásil Stephen Chester, cicavčí paleontológ na Brooklyn College, pre spravodajskú agentúru New York Times.

Reuters / HHMI Tangled Bank Studios / Handout


Výskumný tím zhromaždil tisíce vzoriek fosílizovaných listov a papradí, ktoré boli dôležitým zdrojov potravy. Pričom objavili aj viac ako 37 000 peľových zŕn, ktoré by mohli zodpovedať množstvo ďalších otázok o vzostupe cicavcov na Zemi.

Reuters / HHMI Tangled Bank Studios / Handout


Vedci objavili galaxiu, ktorá môže byť "chýbajúcim článkom“ (VIDEO)
Astronómovia zo Spojených štátov a Austrálii tvrdia, že objavili „kozmického yetiho“ v podobe galaxie, ktorá sa skrýva vo vzdialenom rohu vesmíru. Predpokladá sa, že svetlo z tejto galaxie trvalo 12,5 miliárd rokov, kým sa k nám... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár