Vedci objavili galaxiu, ktorá môže byť "chýbajúcim článkom“ (VIDEO)
24 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Astronómovia zo Spojených štátov a Austrálii tvrdia, že objavili „kozmického yetiho“ v podobe galaxie, ktorá sa skrýva vo vzdialenom rohu vesmíru. Predpokladá sa, že svetlo z tejto galaxie trvalo 12,5 miliárd rokov, kým sa k nám dostalo.


Christina Williamsová si všimla vzdialenú galaxiu, ktorá by mohla byť „chýbajúcim článkom“ v pozorovaniach Atacama Large Millimeter Array v Čile (ALMA). Vizualizácia vytvorená univerzitou, ukazuje tepelné vyžarovanie prachových častíc zahrievaných hviezdami, ktoré sa tvoria hlboko vo vnútri mladej galaxie.



"Bolo to veľmi mysteriózne, pretože sa zdalo, že svetlo vôbec nesúvisí so žiadnou známou galaxiou," prehlásila Williamsová, postdoktorandka z National Science Foundation zo Steward Observatory.

"Keď som videla túto galaxiu prvýkrát, zdala sa byť neviditeľná, pretože bola pravdepodobne naozaj ďaleko a bola schovaná medzi oblakmi prachu," dodala postdoktorandka.

Rovnako ako o yetim, sa o takýchto obrovských galaxiách vo vedeckej komunite dlho hovorilo, ale ukázalo sa, že je ťažké ich zaznamenať a namerať v celej svojej kráse. V tomto konkrétnom prípade boli ďalšími ťažkosťami obrovské oblaky prachu, ktoré zakrývali svetlo z hviezd vo vnútri.

„Vedecká komunita tieto galaxie všeobecne považovala za výmysel, vzhľadom na nedostatok dôkazov o ich existencii,“ uviedla vo vyhlásení univerzita.

Tím zverejnil svoje zistenia v utorok v Astrofyzikálnom časopise.

Pozorovania takejto masívnej galaxie pomáhajú lepšie pochopiť galaktickú formáciu skorého vesmíru, avšak je potrebný ďalší výskum a analýza.

Africkí vodcovia pomáhali pri výsadbe exotickej ruskej flóry (FOTO)
Africkí predstavitelia sa zúčastnili na ruskom samite v Soči, pričom pomohli svojim hostiteľom „zachrániť les“. Počas návštevy sa zoznámili so severnou flórou a zúčastnili sa na výsadbe stromov. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár