Erdogan zaútočil na Sýriu a hovorí o "mierovej operácii"
09 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal príkaz zaútočiť proti kurdským milíciám v severovýchodnej Sýrii. Ankara považuje kurdské milície za teroristov a tvrdí, že na dosiahnutie „mieru“ v regióne je potrebná ofenzíva.





Táto operácia sa zameriava nielen na kurdské milície, o ktorých sa Ankara domnieva, že sú pridružené k militantnej skupine Kurdistanských robotníckych strán (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná, ale podľa Erdogana tiež teroristami z Islamského štátu (IS, predtým ISIS).




Turecké letectvo a delostrelectvo začali v Sýrii vojenskú ofenzívu okamžite po vyhlásení Erdogana zaútočiť.

Turecko uzavrelo vzdušný priestor pozdĺž hranice so Sýriou uprostred prebiehajúcich leteckých úderov. Podľa čerstvo uverejnených NOTAM (oznámenia pre pilotov - pozn. red.) sa všetky civilné lietadlá musia vyhnúť tejto oblasti, .

Letecké a delostrelecké útoky boli údajne zamerané na okolie sýrskych hraničných miest Tel Abyad a Ras al-Ayn (Sari Kani).

Mapa oblasti


Zdá sa, že vojenská operácia je primárne zameraná na tzv. Sýrske demokratické sily (SDF), skupinu prevažne pozostávajúcu z etnických Kurdov. SDF bol blízkym spojencom koalície vedenej USA a jej členovia slúžili ako pešiaci počas dlhoročného boja proti IS.

VOJNA: Erdogan zavelil do útoku. Turecko začalo vojenskú ofenzívu na severe Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal operáciu proti kurdským milíciám v severovýchodnej Sýrii. Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Podľa SDF sa turecké bojové lietadlá zamerali na sýrske mestá Kámišli a Ain Issa. Letecké útoky spôsobili aj civilné straty, dodala skupina s odvolaním sa sýrske spravodajstvo.



Militanti PKK, ktorí sa snažia o nezávislý kurdský štát, už desaťročia vedú na juhovýchode Turecka malé a nie veľmi intenzívne povstanie. Strana je na zozname teroristických skupín nielen v Turecku, ale aj v USA a členských krajín NATO.