USA sa chystajú uvaliť clá na európsky tovar v objeme až 7,5 mld. USD
08 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

The Economist uvádza, že ide o obchodný spor, ktorý je vyústením dvoch najdlhších a najväčších právnych sporov o americké a európske dotácie pre výrobcov lietadiel. Teraz sa obchodná vojna dostáva z papierovej fázy do reálneho života. Znamená to, že sa blížia clá.





2. októbra Svetová obchodná organizácia (WTO) zverejnila svoje rozhodnutie povoliť administratíve Donalda Trumpa, aby uvalila obchodné clá na dovoz z Európskej únie v hodnote 7,5 miliardy dolárov. Výška ciel je určená tak, aby zodpovedala škodám, ktoré utrpela firma Boeing v rámci znevýhodnenia svojej obchodnej pozícii na svetových trhoch v dôsledku dotácií pre Airbus, najväčšieho európskeho rivala Boeingu. Ide o najväčšie odvetné opatrenie, aké kedy WTO schválilo. USA označili toto víťazstvo za „historické“.

Airbus sa stal najväčším svetovým výrobcom lietadiel, Boeing výrazne klesol
Americký výrobca lietadiel Boeing oznámil len za prvý polrok tohto roku prepad dodávok svojich výrobkov až o 37%. Dôvodom je zjavne dlhodobé uzemnenie ich najpredávanejších lietadiel 737 MAX v dôsledku dvoch smrteľných havárií. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Spor bol dlhý a horký.

V októbri 2004 sa Amerika sťažovala na WTO, kvôli lacným vládnym pôžičkám, ktoré vlády EÚ poskytli spoločnosti Airbus za výrazne ľahkých podmienok. Nasledujúci rok v júni zas EÚ podala na WTO sťažnosť za ujmu spôsobenú spoločnosti Airbus v dôsledku dotácií, ktoré získala spoločnosť Boeing vo forme daňových úľav a veľkorysých zmlúv s ministerstvom obrany. WTO napokon rozhodol v neprospech oboch.

Očakáva sa, že približne o osem mesiacov pravdepodobne WTO povolí uvalť clá aj na americký dovoz do EÚ.

Dovtedy by sa však mohol apetít po zavádzaní ciel Donaldom Trumpom trochu oslabiť, a v konečnom by mohol nateraz upustiť od osobitných hrozieb na zavedenie ciel pre európske autá a súčiastky do automobilov. Je však tiež možné, že obchodné spory medzi oboma stranami sa začnú ešte viac zhoršovať. Amerika totiž blokuje menovanie sudcov pred odvolacím súdom WTO. Ak jedna zo strán urobí krok, ktorý druhá strana posúdi ako priestupok, a tá podá sťažnosť na WTO, nemôže byť takáto námietka vypočutá pre nedostatok sudcov. To by mohol byť koniec hry podľa pravidiel.

Tridsať rokov západného modelu v postsovietskom bloku
06 | 10 | 2019 | Gabriel Matta