Haaland má gólový apetít po svojom vzore Ibrahimovičovi. V Molde ho volali Šelma
03 | 10 | 2019 I SITA

Po dvoch zápasoch futbalovej Ligy majstrov je priskoro niečo hodnotiť, ale nórsky mladík Erling Baut Haaland z tímu Red Bull Salzburg stojí za pozornosť. Iba v júli oslávil 19 rokov a začiatkom októbra má v novej sezóne na konte už 18 gólov. So štyrmi gólmi je na čele tabuľky kanonierov Ligy majstrov 2019/2020 spoločne s útočníkom Bayernu Mníchov Sergom Gnabrym.


Haaland vstúpil do milionárskej súťaže impozantne, keď pred dvoma týždňami nasúkal belgickému Genku tri góly. V mladšom veku ako 194 cm vysoký severan dosiahli hetrik v Lige majstrov iba dvaja hráči zvučného mena - Španiel Raúl v roku 1995 a Angličan Wayne Rooney v roku 2004.

To nebolo všetko. V dlhodobo nedobytnej pevnosti menom Anfield predviedol ďalší pozoruhodný počin. V 56. min prišiel na ihrisko a už o štyri minúty neskôr vyrovnal na priebežných 3:3 proti úradujúcemu šampiónovi Ligy majstrov. Hostia potom ešte hrýzli domácich, ale napokon FC Liverpool zvládol 7-gólovú prestrelku s troma bodmi na konci.

"Mám zmiešané pocity. Aj sa teším, ako sme sa dokázali dotiahnuť z 0:3 na 3:3, ale som aj smutný z prehry. Bol to šialený zápas, v ktorom sme ukázali, že môžeme byť úspešní aj na najvyššej úrovni," uviedol Haaland na portáli UEFA.

Nórsky blondiak ma strieľanie gólov v krvi. V tomto kalendárnom roku ich má na konte už 30 vrátane deviatich do siete Hondurasu na májových majstrovstvách sveta do 20 rokov. Haaland je zároveň jeden zo štyroch hráčov, ktorí vo svojich prvých dvoch zápasoch v Lige majstrov strelili štyri góly.

Okrem neho to dokázali iba hviezdne mená - Didier Drogba (2003/2004), Diego Simeone (1996/1997) a Marco van Basten (1992/1993). Haaland sa narodil v anglickom Leedsi, kde jeho otec Alf-Inge Haaland mal profesionálnu zmluvu a malý Erling si v čase voľna chodil zakopať aj s hviezdami tímu Markom Vidukom či Harrym Kewellom.

Recept na góly nemá, ale snaží sa v čomsi kopírovať Švéda Zlatana Ibrahimoviča či Portugalčana Cristiana Ronalda. Na Ibrahimovičovi ho upútalo množstvo spôsobov, akým dokáže streliť gól, podľa Ronalda sa zasa údajne stravuje - vyskúšal si jeho rybaciu diétu.

"Mal som veľa vzorov medzi útočníkmi, ale Zlatan je najväčší spomedzi nich. Imponuje mi spôsob, akým sa vypracoval takmer z nuly a aj to, ako dobre hrá aj vo vyššom veku. A je rovnako ako ja zo Škandinávie, čo znamená, že už je pomaly čas ho nahradiť," uviedol Erling Haaland v rozhovore klubový portál redbullsalzburg.at.

Otec Alfie Haaland tvrdí, že raketový vzostup jeho syna je výsledkom jeho vlastného odhodlania a nie rodičovských zásahov.

"Bol vždy talentovaný, ale má v sebe aj čosi viac. Neustále som v ňom videl hlad po futbale. Už ako jedenásťročný chodieval sám do haly, aby tam cvičil a zlepšoval svoje zručnosti v hre proti starším chlapcom. Už vtedy mal v sebe vnútornú vôľu zlepšovať sa. Toto zrejme zdedil odo mňa, ale ja som nemal jeho talent. Ako 16-ročný potom odišiel z domu, aby sa stal lepším futbalistom. Už dnes je aj väčší profesionál ako som bol ja," skonštatoval Alfie Haaland na webe ESPN.

V roku 2017 bol Erling už hráčom nórskeho Molde, kde trénoval Ole-Gunnar Solskjaer. A ten ho v mnohom pozitívne ovplyvnil. "Veľa ma toho naučil. Bol to veľký hráč, víťaz Ligy majstrov. On je jeden z dôvodov, prečo dnes hrávam túto súťaž. Je to dobrý tréner aj človek," uviedol uznanlivo na adresu slávnejšieho krajana, súčasného kouča Manchestru United.

Ešte pred dovŕšením plnoletosti nastrieľal v Molde v 39 zápasoch 14 gólov a kapitán tímu Ruben Gabrielsen ho charakterizoval nasledovne: "Takýto razantný vzostup mladého hráča som nikdy predtým nevidel. Je silnejší ako vyzerá a tiež rýchlejší než sa zdá. Je to šelma."

Zázračný nórsky mladík mal po roku v Molde namierené do Juventusu Turín, ale jeho zázemie rozhodlo inak. V tejto skorej fáze kariéry radšej dali prednosť menšiemu, ale veľmi úspešnému klubu v Rakúsku z mesta Salzburg. "Veľmi pozorne sledujem jeho kariéru a bolo to dobré rozhodnutie.

Už strelil hetrik v Lige majstrov a keď príde správny čas, prestúpi aj do veľkého klubu. Nepochybujem o tom, že tam bude rovnako úspešný. S jeho fyzickými parametrami a vytrvalosťou to bude otázka času," uviedol niekdajší nórsky reprezentant Jan Age Fjörtoft, dobrý priateľ rodiny Haalandovcov.

Nórsky mladík je doslova zamilovaný do futbalu a najmä do Ligy majstrov. Svedčí o tom aj krátky príbeh, ktorý rozpovedal jeho spoluhráč z obrany Max Wöber. "Deň pred odchodom na zápas do Liverpoolu sa náš kapitán Andreas Ulmer prechádzal po meste s maličkou dcérkou a so psom.

Zrazu pri ňom zastavilo auto so spustenými oknami a nahlas zapnutou hudbou. Bola to zvučka Ligy majstrov a v aute sedel Erling Haaland, ktorý ho pozdravil. "Od malého chlapca som sledoval Ligu majstrov a počúval túto šialene prekrásnu skladbu. Je to moja najobľúbenejšia pieseň," pritakal Haaland.