Bežca zabil blesk, keď po 50-kilometrových pretekoch dobiehal do cieľa
01 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Thomasovi Stanleymu (33) z mesta Andover chýbalo v sobotu do cieľa už iba 0,4 kilometra, keď ho okolo 14.15 v Štátnom parku mesta Elk City zasiahol blesk.


Vytrvalostného bežca zabil blesk tesne predtým, ako mal po 50 kilometrov dlhých pretekoch dobehnúť do cieľa v juhovýchodnej časti amerického štátu Kansas. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Thomasovi Stanleymu (33) z mesta Andover chýbalo v sobotu do cieľa už iba 0,4 kilometra, keď ho okolo 14.15 v Štátnom parku mesta Elk City zasiahol blesk. Uviedla to šéfka pretekov v terénnom behu FlatRock, Carolyn Robinsonová.

Sobotný deň sa podľa jej slov začal horúcim a slnečným počasím, no potom oblasť, ležiacu asi 240 kilometrov od Kansas City, zasiahla "bez varovania" malá búrka a Stanleyho trafil blesk.

Niekoľko bežcov, vrátane lekára, sa ho pokúšalo oživiť. Mnohí ľudia z davu, ktorý bežcov sledoval, nasadli do áut a urýchlene šoférovali k úseku cesty vedúcemu do cieľa pretekov, aby ostatných bežcov odviezli preč z búrky, dodala Robinsonová. "Veľa účastníkov pretekov, ktorí sa mu snažili pomôcť, prežívalo ťažké chvíle, keď sa vyrovnávalo s jeho stratou. Robili, čo mohli," dodala.

AKTUALIZOVANÉ #2: Silný vietor zabil v Nitre len 14-ročného chlapca, ďalšie deti sú zranené
Silný vietor, v dôsledku ktorého padol strom, zabil v Nitre 14-ročného chlapca a zranil ďalšie dve deti. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti a zároveň ju potvrdila pre TASR. Tragédia sa stala na cyklistickej ceste na nábreží rieky za... Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Organizátori pretekov na Facebooku napísali, že Stanleyho zaradili medzi bežcov, ktorí preteky dokončili, aj keď cez cieľovú čiaru neprešiel - prebehol však celú vzdialenosť. Konečné výsledky ukázali, že dobehol ako jedenásty zo 104 súťažiacich. Medailu účastníka pretekov, ktorú by Stanley v cieli dostal, odovzdali jeho manželke. Manželia mali tri deti, najstaršie má iba šesť rokov. Robinsonová uviedla, že rodina je "zdrvená".

Príbuzní Stanleyho opísali ako "oddaného manžela, otca a priateľa". Jeden z jeho priateľov Ben Davis (35) ho označil za "bežiaceho misionára", ktorý predtým zvládol najmenej dva oveľa dlhšie, 160-kilometrové bežecké podujatia.

Stanley sa podľa tohto kamaráta pripravoval na behy v noci a nasledujúci deň išiel do práce aj bez spánku. Pracoval pre neziskovú organizáciu Kansas Leadership Center. Zameriaval sa na rozvoj medzináboženského vodcovstva - učil ľudí, aby svoj vplyv "bez ohľadu na to, či je malý alebo veľký" využívali na pomoc druhým.

S rovnakou intenzitou ako behu sa venoval aj rodičovským povinnostiam. "Bol to jednoducho nevšedný človek," dodal jeho priateľ Davis.

Hasiči pre silný vietor už absolvovali 171 výjazdov
Silný nárazový vietor, ktorý dnes zasiahol územie Slovenska, si vyžiadal zvýšený počet výjazdov hasičov, pričom od 10:00 vykonali už 171 výjazdov. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | SITA