Nepriaznivé počasie si vyžiadalo skrátenie trate o 23,5 km. Bezpečnosť je prvoradá, tvrdí UCI
29 | 09 | 2019 I SITA

Iba 261 km namiesto pôvodných 284,5 km. Atraktívne preteky mužskej kategórie elite na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v anglickom Yorkshire skrátili o 23,5 km z dôvodu prevencie pred vyčíňaním počasia. Kratšia bude úvodná nájazdová časť na okruhy v cieľovom meste Harrogate. Ich počet sa paradoxne zvýšil zo sedem na deväť. Organizátori posunuli aj začiatok pretekov o 20 minút na deviatu hodinu britského letného času (na Slovensku o hodinu viac).


Predpoveď počasia pre bolesť Severný Yorkshire upozorňovala na hustý dážď a silný vietor, čiže veľmi zlé poveternostné podmienky. Preto sa riadiaci orgán svetovej cyklistiky rozhodol zakročiť. "Pelotón po novom obíde najsevernejšiu slučku trasy a vystrihne z pôvodnej trasy stúpania Buttertubs a Grinton Moor v Yorkshire Dales. Revidovaná trasa bude smerovať viac na východ od tej pôvodnej.

Začne sa v Leedsi, ale pokračuje sa cez Swinithwaite, West Witton a Wensley. Potom sa cyklisti vydajú už po pôvodnej trase od Leyburnu a pokračovať budú juhovýchodne cez Ripon do Harrogate. Tam absolvujú záverečných 9 okruhov po 14 km," informovala Medzinárodná cyklistická únia, novinky priniesol aj portál Cyclingnews.

Za skráteným a čiastočnou zmenou trasy hlavných pretekov MS je dôraz na bezpečnosť cyklistov aj fanúšikov. "Toto rozhodnutie sme prijali po rozsiahlych konzultáciách s UCI, našimi partnermi, ale aj environmentálnou agentúrou a miestnymi horskými záchrannými tímami. Bezpečnosť divákov a jazdcov považujeme za prvoradú a chceme, aby si všetci užívali preteky, nie aby sa cítili niečím ohrození," uvádza sa v správe UCI.

Slovensko reprezentuje na nedeľňajšom poslednom vrchole sezóny v Anglicku štvorica pretekárov na čele s trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom. Ten patrí do užšej skupiny favoritov, ale o svojich cieľoch pred pretekmi veľmi polemizovať nechcel. A už vôbec nie nad tým, že v prípade víťazstva by sa stal prvým cyklistom histórie so štyrmi titulmi majstra sveta. "Bolo by to niečo špeciálne, ale nerozmýšľam o tom. Tlak necítim, sebavedomie mám, ale viete, ako to chodí. Stať sa môže všeličo," uviedol Sagan pre Cyclingnews.