Hurikán Dorian sa blíži k Európe! Predpokladá sa že dorazí v polovici septembra
04 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Hurikán Dorian sa presúva na východ, v polovici septembra by mal začať ovplyvňovať počasie v severnej a strednej Európe, píše server denníka Heute.at. Podľa meteorologičky Dagmar Honsovej zo spoločnosti Meteopress nie je nezvyčajné, že sa niektoré hurikány dostanú do Európy. Väčšina sa ich síce rozpadne, ale napríklad pred dvoma rokmi sa na Starý kontinent dostal hurikán Maria.


Očakáva sa, že Dorian bude od stredajšieho večera postupovať k Georgii, Južnej Karolíne a ďalej na sever. Následne by sa mal stočiť späť nad Atlantický oceán.

"Nad chladnejšími vodami Atlantiku bude slabnúť a zmení sa na hlbokú tlakovú níž," opísala Honsová.

Tlakovú níž sprevádza nielen silný vietor , ale aj intenzívne zrážky . "Do chvíle, než Dorian dorazí do Európy, zostáva ešte týždeň. V tejto chvíli je predčasné povedať, ako ovplyvní počasie v Česku. Bude záležať na presnom postupe tohto bývalého hurikánu cez Európu, "povedala Honsová.

Dorian dosiahol piatej kategórie, teda najvyššej sily. Dva dni pustošili Bahamské ostrovy. Jeho vyčíňanie má podľa prvých informácií na svedomí sedem mŕtvych a počet obetí bude nepochybne stúpať. Na ostrovoch je silne poničených 45 percent budov a tiež prístavy. Podľa odhadov OSN bude na Bahamách potrebné zabezpečiť pitnú vodu a potraviny pre 60 tisíc ľudí.

Presný rozsah poškodenia zatiaľ nie je jasný. "Je to totálna devastácia. Všetko je zničené. Je to apokalypsa. Vyzerá to tu, ako keby vybuchla bomba, "povedala Lia Headová-Rigbyová, ktorá podnikla let cez silne zasiahnutý ostrov Abaco. "To nejde opraviť, musíme začať od nuly," dodala.

AKTUALIZOVANÉ: Hurikán Dorian ničivo zasiahol Bahamy, zničil autá aj stromy (VIDEO)
Hurikán Dorian v nedeľu zosilnel na hurikán piatej kategórie a zasiahol severnú časť Bahám. Živel s katastrofickou ničivou silou sprevádza rekordný vietor s rýchlosťou 295 kilometrov za hodinu a radí ho tak medzi najsilnejšie hurikány v Atlantickom... Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár / TASR