ŽIVNOSTNÍCI POZOR: Povinné odvody do Sociálnej poisťovne sa nezvyšujú
12 | 07 | 2019 I TASR

Povinné odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby sa paušálne od júla tohto roka nezvýšili. Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa s tým, že rozhodujú individuálne príjmy každej SZČO.


SP v týchto dňoch živnostníkov a ostatné SZČO informuje o zmenách v platení povinného poistenia, ktoré platia od 1. júla 2019. Vyše 170.000 SZČO dostane do 22. júla oznámenie o výške ich povinných odvodov pre nasledujúce obdobie.

"SP upozorňuje, že od 1. júla nedochádza k žiadnemu paušálnemu zvyšovaniu odvodov a dôrazne upozorňuje, že výška odvodov pre živnostníkov a ostatné SZČO závisí od toho, aký mesačný vymeriavací základ dosiahli. Pri jeho aktuálnom výpočte sa vychádza z daňových priznaní za rok 2018, ak boli podané v riadnom termíne, čiže k 31. marcu tohto roka," uviedla poisťovňa. Ak príjem živnostníkov za rok 2018 bol rovný alebo nižší ako 5724 eur, povinné poistenie im od 1. júla 2019 zanikne.

"Mierne zvýšenie minimálnej výšky mesačných odvodov o sedem eur a maximálnej výšky mesačných odvodov o 97 eur súvisí so zmenou minimálneho mesačného vymeriavacieho základu (477 eur) a maximálneho mesačného vymeriavacieho základu (6678 eur), ktorý však platí už od 1. januára tohto roka," upozornila SP.

Povinné sociálne odvody pre živnostníkov a ostatné SZČO zahŕňajú nemocenské poistenie, dôchodkové starobné a invalidné poistenie a príspevok do rezervného fondu.

FICO STRAŠÍ POVOLEBNÝM PATOM: Opäť kritizoval celú opozíciu, najmä Kisku
Predseda strany Smer-SD a expremiér Robert Fico si myslí, že Slovensko bude po parlamentných voľbách v roku 2020 v patovej situácii. Nevylučuje ani opakované hlasovanie. Hovoril o tom na tlačovej konferencii v Kostolných Kračanoch. Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR