Biznis a politika na Slovensku: Grófka Rošková - 1. časť
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Ľubica Rošková je definíciou toho, ako na Slovensku funguje biznis skrz politiku. Dlhé roky poberala dotácie, na ktoré nemala žiaden nárok. Keď to celé prasklo a štát od nej začal žiadať peniaze späť, Roškovej firma naraz zvažuje konkurz a koniec podnikania. To je náhoda.


Na jej biznis poslankyne upozornili médiá po vražde Jána Kuciaka, keďže to bola jedna z posledných tém, ktorým sa tento mladý novinár zaoberal. Celé to začalo pri zisteniach, že na Slovensku fungujú agromafiánske skupinky, ktoré štát okrádajú o milióny eur.

Firma Roškovej Agro Porúbka nebola nejakým veľkým hráčom. Bol to relatívne malý podnik s tržbami od 20 do 70 tisíc eur. Pôdu však nevlastnila, prenajímala si ju od štátneho pozemkového fondu.

Schéma biznisu je už však o niečo zaujímavejšia. Celé sa to začalo v roku 2016, keď Smer zlepil svoju tretiu vládu a dotácie sa len mohli začať sypať. Hovoríme o priamych platbách na pôdu - aj takú, ktorá neexistovala.

USA si už brúsia zuby. Nord Stream 2 čakajú poriadne sankcie
Washington sa stavia proti výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2 zo všetkých síl, uviedla rakúska televízia ORF. Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Dnes už preslávená Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala "grófke" desiatky tisíc eur, na ktoré nemala žiaden nárok. Oficiálne dostávala dotácie na pôdu, realita bola však úplne inde. Parkoviská, cesty, opustené priemyselné areály alebo letiskovú plocha - na to všetko dostávala peniaze.

Po prepuknutí kauzy vypočítala štátna agentúra škody na dvestotisíc eur. Čo ale čert nechcel, Agro Porúbka peniaze nevrátila a tak do hry vstúpili exekútori. Firmu zrejme čaká konkurz a likvidácia. O čom to vypovedá, pýtate sa?

Ak niekto okráda štát, príde sa na to a firma skrachuje, je to len jedným z mnohých prípadov takéhoto parazitizmu. A že je ich na Slovensku ešte dosť.