Bývalý imám o teroristovi zo Slovenska: "Považoval som ho za člena tajnej služby"
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh dnes vypovedal na súde za sprísnených podmienok. Čelí obvineniu z podpory terorizmu. Muž predstúpil pred trestný senát ako svedok v kauze Dominika Kobulnického obžalovaného z prípravy teroristického útoku. Informácie priniesli Eurozprávy.


Shehadeh uviedol, že Kobulnického stretol niekoľkokrát v mešite v Prahe. Viac sa s ním ale nezblížil, pretože si myslel, že patrí k českej Bezpečnostnej informačnej službe BIS.

Kobulnického viní obžaloba z prípravy teroristického útoku v Prahe, za čo mu hrozí až pätnásťročný trest. Kriminalisti našli v jeho byte chemikálie na výrobu výbušnín a videá na ich výrobu. Doma mal chemické látky a časovače, vysoko horľavé a výbušné látky si skladoval v panelovom dome.

Mladý muž podľa svojej výpovede zastával skôr radikálne názory, ktoré získal z videí takzvaného Islamského štátu. Neskôr ich ale prehodnotil, pretože sa bližšie zoznámil s islamskou vierou.

Dvadsaťpäťročný Slovák obžalobu odmietol, rovnako ako podozrenie polície a tajných služieb, podľa ktorých ho radikalizoval imám Shehadeh. Ten na súde uviedol, že on sám je obvinený iba preto, že pomáhal svojmu bratovi a jeho žene dostať sa do Sýrie.

Pred svojim odchodom z Česka v roku 2017 bol pre časť moslimov náboženskou autoritou. Kobulnický sa od neho chcel učiť, čo však Shehadeh odmietol. "Vyhýbal som sa tomu, ako som mohol," vyhlásil.

Premiér P.Pellegrini navštívi v júni Rusko,stretne sa aj s prezidentom V.Putinom
Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) navštívi 5. až 6. júna Rusko. Počas pracovnej návštevy sa stretne s prezidentom Vladimirom Putinom a premiérom Dmitrijom Medvedevom. TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského premiéra Patrícia... Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | tasr


"Bol som na sto percent presvedčený, že Kobulnický je nasadený od BIS," dodal bývalý imám. Uviedol, že s takýmto postupom bezpečnostnej služby má už skúsenosti zo skoršej doby. Tí sa vraj v mešitách správajú rovnako ako obžalovaný - neprezradia o sebe nič osobné a skôr počúvajú, čo hovoria ostatní. Slovák mu pripadal arogantný a okrem ich vzájomného stretnutia v mešite s ním vraj hovoril iba raz po telefóne a nechal si od neho pomôcť so sťahovaním.

Shehadeha chytili minulý rok v Jordánsku, následne bol prevezený späť do Česka. Z podpory terorizmu bol obvinený po tom, čo jeho brat a švagriná vycestovali do Sýrie, kde sa zúčastnili bojov v sesterskej teroristickej organizácii al-Kájdy. Imám im podľa obvinenia pomáhal.