Kotleba vychvaľuje Rusko, ktoré ho naopak kritizuje. Považujú ho za extrémistu
17 | 05 | 2019 I Roman Suchý


Rezort ruskej diplomacie sa vyjadril veľmi kriticky o Ľudovej strane Naše Slovensko, ktorú vedie Marián Kotleba.


Vyplýva to z tohtoročnej hodnotiacej správy ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorá sa zaoberá velebením nacizmu, šírením neonacizmu a iných foriem rasizmu. Moskva ju zverejnila ešte šiesteho mája. Na dokument upozornil denník Pravda .

Hodnotiaca správa v počiatku oceňuje štátne orgány na Slovensku za to, že si pravidelne a dôstojne pripomínajú obete druhej svetovej vojny a oficiálni predstavitelia kladú vence k hrobom a pamätníkom sovietskych vojakov, ktorí položili život v boji proti fašizmu.

Komentár Eduarda Chmelára: Zneucťovanie sa nesmie stať normou
Kto pozná Ľuboša Blahu, ten vie, že neurobí nič bez toho, aby mu to schválil Fico osobne. Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Eduard Chmelár


Dokument ruskej diplomacie sa v jednej časti zmieňuje o ĽSNS ako o jedinej registrovanej strane na Slovensku, ktorá otvorene sleduje extrémistické myšlienky s prvkami rasovej nenávisti. To nie je ale celkom pravda, keďže je napríklad registrované aj SHO - Slovenské hnutie obrody, ktoré má v niektorých bodoch svojho programu ešte radikálnejšie názory.

Správa upozorňuje na to, že kotlebovci stavajú na národnom socializme a za príklad si berú vojnový Slovenský štát.

Moskva sa tiež pozastavuje nad tým, že ĽSNS velebí čelných predstaviteľov vtedajšieho režimu vrátane Jozefa Tisa, ktorého po skončení sa vojny odsúdili na smrť. V správe sa tiež pripomína, že Kotlebu v minulosti polícia zadržala v súvislosti so skandovaním nacionalistických hesiel.