Smerácka "grófka" Rošková sa sťažovala voči obvineniam. Polícia v prípravnom konaní pokračuje
04 | 02 | 2019 I Michaela Melišková, TASR
Polícia eviduje sťažnosť exposlankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej voči obvineniu. Spolu s dvoma ďalšími osobami čelí obvineniu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu.

"Vyšetrovateľ sťažnosť voči uzneseniu samozrejme eviduje, no nakoľko sa jedná o trestnú vec, ktorá sa nachádza v štádiu prípravného konania, bližšie informácie nie je možné poskytnúť," ozrejmil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Doplnil, že dve právnické a jednu fyzickú osobu obvinil v decembri vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky.

Kysuce možno majú ďalšiu grófku Roškovú, tvrdí Iniciatíva poľnohospodárov
Nekalosti a utláčanie pri agrodotáciách sa voči malým farmárom dejú aj na Kysuciach. Uviedli to v piatok Patrik Magdoško a František Oravec z občianskeho združenia Iniciatíva poľnohospodárov po stretnutí s námestníkom generálneho prokurátora SR... Čítať ďalej
01 | 02 | 2019 | Michaela Melišková, TASR


Roškovej firma Agro Porúbka mala podľa medializovaných informácií poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Na základe podozrení v médiách skontrolovala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri kontrole sa ukázalo, že spomínaná firma žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska. Trestné oznámenie na generálnu prokuratúru podalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a PPA. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) pokyn na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka v apríli minulého roka.

Praktiky firmy Agro Porúbka bývalej poslenkyne Smeru Ľubice Roškovej ukázali diery v systéme agrodotácií

 

Pôdohospodárska agentúra žiada od Agro Porúbky vrátenie časti dotácií a polícia vedie trestné stíhanie.

„Pri kontrolách na mieste boli zistené nespôsobilé plochy, čo malo za následok nezrovnalosti zistené po vyplatení platieb. Aktuálne prebieha proces vymáhania neoprávnených platieb od žiadateľa," tvrdila už minulý rok Pôdohospodárska platobná agentúra.



Pôdohospodárska platobná agentúra však presnú sumu vtedy neuviedla. Podľa zdroja portálu aktualíty.sk si údajne nárokuje nárokuje vrátenie 140-tisíc eur. Firma sa ešte môže voči rozhodnutiu PPA odvolať.

Ako bývalá poslankyňa žiadala dotácie na cudzie pozemky, na ktoré si dotáciu nevypýta nikto iný, ilustruje aj prípad jedného z farmárov. Ten mal v  prenájme pôdu, na ktorej uskladňoval seno a parkoval stroje. Keďže na nej nefarmárčil, nežiadal ani o dotácie. Ako však zistil, dotáciu na „jeho“ pôdu požiadal niekto iný – Roškovej firma. Povedal pre Akutuality.

V apríli, keď vyšla kauza agrodotácii na povrch, Smer-D pozastavil Roškovej členstvo v strane. Bližšie to vtedy nekomentovala.