Jedenásť zranených po explózii nálože pred nákupným centrom vo Filipínach
31 | 12 | 2018 I TASR

 Manila 31. decembra (TASR) - Najmenej jedenásť ľudí bolo v pondelok zranených pri výbuchu podomácky vyrobenej nálože na juhu Filipín. Informovala o tom agentúra DPA.



Ako uviedol hovorca filipínskej armády Arvin Encians, bezpečnostné zložky predpokladajú, že nálož bola skrytá v škatuli, ktorú zatiaľ neznáma osoba nechala pri stánkoch pred vchodom do nákupného centra v meste Cotobato na ostrove Mindanao.

Typ použitej výbušniny, ako aj motív sú podľa Enciansa ešte stále predmetom vyšetrovania. Dodal však, že v meste Cotobato rastie napätie v súvislosti s očakávaným referendom týkajúcim sa vytvorenia autonómneho moslimského regiónu na juhu Filipín. To by sa malo uskutočniť už budúci mesiac.

Vytvorenie predmetnej autonómnej entity na ostrove Mindanao je kľúčovým bodom mierovej dohody, ktorú v júli podpísala vláda s Frontom islamského oslobodenia Morov (MILF).

MILF je najväčšou povstaleckou organizáciou moslimských separatistov na Filipínach, bojujúcou za založenie moslimského štátu na ostrove Mindanao už od 70. rokov dvadsiateho storočia. Hnutie sa rozhodlo prijať vládnu ponuku autonómie až po niekoľkých desaťročiach bojov a vyjednávaní.