Samoa privíta nový rok ako prvá, v minulosti bývala posledná
31 | 12 | 2018 I TASR

Sydney 31. decembra (TASR) - Tichomorský ostrovný štát Samoa bude spolu s východnými časťami Kiribati jedným z prvých miest na svete, kde ľudia oslávia príchod roka 2019. Okrem obyvateľov majú ohňostroje nad samojským hlavným mestom Apia sledovať aj turisti, ktorí načasovali svoju návštevu tak, aby vstúpili do nového roka medzi prvými, uviedla tlačová agentúra DPA.



Samoa získala takéto postavenie iba v roku 2011, keď sa vrátila do západnejšieho časového pásma, pričom "preskočila" medzinárodnú dátumovú hranicu. Dovtedy na tamojších ostrovoch vítali nový rok ako poslední. Zmena časového pásma sa v roku 2011 prejavila vymazaním jedného dňa z kalendára - po 29. decembri nasledoval 31. december.

Oslavujúci na Samoe majú teraz príležitosť oslavovať príchod nového roka hneď dvakrát po sebe. Po tom, ako si o polnoci miestneho času (11.00 h SEČ) pripijú na území svojho štátu, môžu lietadlom prekonať 164-kilometrovú trasu cez dátumovú hranicu na Americkú Samou, ktorá naopak vstupuje do nového roka ako posledná na planéte.