Zo statusu exministra školstva Juraja Draxlera mnohým, najmä rusofóbom, počas vianočných sviatkov zaskočilo.
“Malé vianočné "poddžubnutie": ak ste rusofób a zároveň ste cez sviatky s chuťou jedli zemiakový šalát, mám pre vás zlú správu,” uviedol Draxler.
V Rusku toto jedlo, ktoré je tradičnou súčasťou Štedrej večere nazývajú šalát Olivier (салат Оливье), podľa šéfkuchára francúzskeho pôvodu, ktorý vytvoril pôvodný recept v 19. storočí v jednej luxusnej moskovskej reštaurácii.
“Šalát bol taký populárny, že sa čoskoro rozšírili jeho lacnejšie napodobeniny. A stal sa z toho tradičný vianočný pokrm, ktorý dôverne poznajú obyvatelia Ruska, Ukrajiny, Moldavska a vôbec väčšiny postsovietskych republík,” informuje Draxler o jedle, ktoré na Slovensku bezpochyby patrí k tradičným počas najkrajších sviatkov roka.
Základom tohto šalátu sú zemiaky premiešané majonézou, so zeleninou (kyslé uhorky, cibuľa, mrkva, hrášok), ale v Rusku podľa Draxlera oproti našej verzii tam majú aj malé kúsky mäsa (niekedy to ešte ozdobia kôprom a podobne).
“Šalát sa potom rozšíril do sveta. Na celom Balkáne, aj v Grécku, Španielsku, Portugalsku a Taliansku to aj volajú "ruský šalát". (Iróniou je, že vo Švédsku a Dánsku zeleninu zmiešanú s majonézou, ale väčšinou bez zemiakov, volajú "taliansky šalát".) Podobne aj Nóri si pochutnávajú na "ruskom šaláte",” dodáva Draxler s tým, že po Poľsku a Česku sa tento recept dostal aj k nám.
veríme, že pravda má byť pre všetkých – nie zamknutá za platobné brány, prémiové zóny či platený obsah.
Fungujeme bez oligarchov, bez tlaku politických strán a záujmových skupín.
Ak si vážite našu prácu, prosím, podporte nás.
💳 Príspevok si môžete použiť na účet: SK: IBAN91 020 0000 0043 7373 6457 (uveďte poznámky, stačí zrušiť „dar“)
Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodní. ❤️