O 41 percent vyššie riziko rakoviny? TOTO jedia Slováci každý deň
03 | 11 | 2025 I Gabriela Fedičová

To, čo si denne kladieme na tanier, ovplyvňuje naše zdravie viac, než si uvedomujeme. Najnovšie zistenia vedcov naznačujú, že nejde len o množstvo jedla, ale predovšetkým o jeho kvalitu. A práve ultraspracované potraviny sa dostávajú pod ostrú kritiku.

Čo sú ultraspracované potraviny?

Ide o priemyselne spracované jedlá, ktoré prešli viacerými technologickými úpravami a obsahujú ingrediencie, ktoré by ste v bežnej domácej kuchyni nenašli. Ich cieľom je predĺžiť trvanlivosť, zlepšiť chuť, vôňu či vzhľad, píše Pravda.

Bežné príklady:

  • sladké a sladené nápoje

  • balené snacky a cukrovinky

  • instantné polievky a hotové jedlá

  • spracované mäsové výrobky

  • mrazené polotovary

Takéto produkty zvyknú obsahovať vysoké množstvo pridaných tukov, cukrov, solí, umelých prísad a konzervantov, ktoré môžu negatívne ovplyvňovať zdravie.

Nová štúdia: až o 41 % vyššie riziko rakoviny pľúc

Výskum publikovaný v prestížnom žurnále Thorax ukázal, že ľudia, ktorí konzumujú najväčší podiel ultraspracovaných potravín, majú o 41 % vyššie riziko rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktorí ich jedia najmenej.

Tento výsledok platil aj po zohľadnení ďalších faktorov, ako je fajčenie či životný štýl.

Vedci analyzovali dáta viac ako 100 000 ľudí, ktorí uvádzali informácie o svojom stravovaní, a následne porovnávali tieto výsledky s ich zdravotným stavom v nasledujúcich rokoch.

Najčastejšie konzumované ultraspracované potraviny:

  • údeniny a mäsové výrobky

  • sladené aj diétne nápoje

  • priemyselné jedlá pripravené na konzumáciu

Prečo môžu byť nebezpečné?

Vedci upozorňujú, že priemyselné spracovanie mení biologické zloženie potravín, narúša vstrebávanie živín a môže vytvárať škodlivé látky.

Jednou z diskutovaných toxínov je akroleín — látka, ktorá vzniká napríklad aj pri vyprážaní pri vysokých teplotách, ale tiež pri spaľovaní tabaku či plastov. Rovnako problémom môžu byť chemické zlúčeniny z obalov, v ktorých sú tieto produkty uložené.

Dôležité: nejde o dôkaz, ale o silný signál

Výskumníci zdôrazňujú, že štúdia odhaľuje súvislosť, nie priamy dôkaz, že ultraspracované potraviny spôsobujú rakovinu. „Výsledky sú veľmi presvedčivé. Štúdia silno naznačuje, že ultraspracované potraviny môžu prispievať k riziku rakoviny pľúc,“ uviedol doktor David Katz, expert na preventívnu medicínu. Zaujímavé je, že najsilnejší vzťah medzi konzumáciou týchto potravín a rakovinou sa objavil u ľudí, ktorí nikdy nefajčili, čo poukazuje na významný vplyv výživy.

Rakovina pľúc sa netýka len fajčiarov

Hoci fajčenie zostáva hlavným rizikovým faktorom, ochorenie sa čoraz častejšie objavuje aj u nefajčiarov. Podľa WHO bolo v roku 2022 diagnostikovaných 2,4 milióna nových prípadov rakoviny pľúc celosvetovo.Podľa profesorky Fang Fang Zhang zostáva jedným z najjednoduchších a zároveň najúčinnejších spôsobov znižovania rizika obmedzenie ultraspracovaných potravín a podpora prirodzenej, čerstvej stravy.

Kariéra na hrane! Pamela Záleská opäť pred súdom
Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská sa má v pondelok (3. 11.) po necelých dvoch mesiacoch opäť postaviť pred disciplinárny súd. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní zverejnenom na webe Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Čítať... Čítať ďalej
02 | 11 | 2025 | Gabriela Fedičová

Milí čitatelia,

veríme, že pravda má byť pre všetkých – nie zamknutá za platobné brány, prémiové zóny či platený obsah.

Fungujeme bez oligarchov, bez tlaku politických strán a záujmových skupín.

Ak si vážite našu prácu, prosím, podporte nás.

💳 Príspevok môžete poslať na účet: IBAN: SK91 0200 0000 0043 7373 6457 (do poznámky stačí uviesť „dar“)

Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodní. 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok