Ochutnajme spolu Medzinárodný deň čokolády... mňam
07 | 07 | 2025 I Eka Balašková

Pondelky nebývajú populárnymi dňami. Po mnohokrát náročnom víkende sa nám nechce vstávať do práce a mnohí sme už ráno na cestách podráždení a vieme to dať patrične najavo. Lenže dnes môžete bez výčitiek svedomia siahnuť po tabuľke dobrej čokolády. 7. júla oslavujeme Medzinárodný deň čokolády. Takže – či už si rozbaľujeme niektorú pochúťku zo slovenských čokoládovní, alebo sme siahli po niečom exotickejšom, vedieť viac o tejto pochúťke dnes skrátka potrebujeme.

A zistíte, že čokoláda vôbec nie je výsadou posledných generácií. Napriek tomu, že našim prastarým rodičom nebola veľmi dostupná, jej história siaha až zhruba do obdobia 1500 rokov pred Kristom, kedy slúžila Mayom a Aztékom aj ako obeta (Theobroma cocoa – pokrm bohov). Do Európy sa dostala až po objavení Ameriky a priemyselná výroba sa datuje niekde do 18. storočia. Masovo dostupnou pre široké vrstvy obyvateľstva sa stáva až v 20-tom storoči.

Doma je v Strednej Amerike (zhruba 1500 r. pred Kristom)

To, že čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, dnes už nie je žiadnym tajomstvom. A nebolo ani pre staroveké kultúry Mayov a Aztékov. Tí plody kakaovníka rozdrvili, miešali s rôznymi koreninami, čím dosiahli pikantný, penivý nápoj. Nebola to však len obľúbená pochutina. Čokoláda zohrávala dôležitú úlohu v náboženstve, či sociálnom živote.

Príslušníci týchto dvoch kultúr kakaovník z pralesa presadili k svojim domovom, aby mali bližšie k jeho plodom. Tie nechali fermentovať a v správnom čase ich pražili. Kakaový prášok spracovávali do pasty, ktorá sa zmiešala s vodou. K tomu sa pridali trebárs čilli papričky, či iné zložky

Padne politická šou Na telo? Sledovanosť krváca, diváci odchádzajú
Diskusná politická relácia Na telo televízie Markíza má za sebou mimoriadne náročné obdobie. Po minuloročnom "zemetrasení", keď reláciu ignorovali politici koalície Hlas, SNS a Smer, prešla zásadnými zmenami. Napriek všetkému sa relácia udržala na... Čítať ďalej
06 | 07 | 2025 | Gabriela Fedičová

Mena, aj obeta

Keďže Aztékovia ovládli veľkú časť Strednej Ameriky, kakaové bôby slúžili aj ako platidlo, či dane od podmanených kmeňov. Ani v tom období si čokoládu nemohol dovoliť každý. Bol to nápoj vyhradený pre vládcov, významných vojakova kňazov. Tí ju využívali ako obetu miestnym božstvám a slúžila tiež pri mnohých náboženských rituáloch a obradoch.

Pixabay | Kakaové bôby

Nie len zemiaky „priniesol“ Hermán Cortés

Objavenie Ameriky v r. 1492 Európanom prinieslo množstvo nových plodín. Prvé zmienky sa však objavujú až okolo r. 1528 – vtedy ich na náš kontinent priniesli španielski dobyvatelia, hlavne Hermán Cortés. Čokoláda sa spočiatku pila ako luxusný horký nápoj medzi aristokratmi. Tí boli vždy gurmáni a tak si doň pridali cukor, škoricu, či mlieko a tak sa chuť čokolády začala podobať na tú súčasnú.

Ešte to nebola tabuľková čokoláda

Za to, že si čokoládu môžeme vychutnať nie len chuťou, či čuchom, ale aj zvyšnými zmyslami, vlastne môže Holanďan 1828: Holanďan Coenraad Van Houten. Ten v polovici 19-teho storočia vynašiel lis na oddelenie kakaového masla od kakaového prášku. Tento spôsob úpravy sa dostal do Anglicka, kde vznikla prvá tabuľka čokolády – aj pre zvyšné zmysly. Jemný, hladký povrch pre hmat, tiché puknutie pri oddelení dielika a chute povzbudzujúca farba sú rozhodne súčasťou pôžitku. Zhruba 30 rokov po tom, v r. 1875 vynašiel Švajčiar Daniel Peter pridaním sušeného mlieka mliečnu čokoládu.

V 20. storočí sa čokoláda dočkala skutočného rozmachu – aj vďaka rôznym plnkám, či prísadám. V súčasnosti svet objavuje rôzne moderné kombinácie chutí, no stále viac sa objavujú aj malé, remeselné čokoládovne.

Dal to na Matoviča (VIDEO)
Podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SSD) si podľa vlastných slov vyskúšal, ako to funguje v mentálnom svete Igora Matoviča. Neváhal zájsť si do Chorvátska. V jednom z letovísk sa podpredseda NR SR Gašpar postavil pred jednu z tamojších... Čítať ďalej
04 | 07 | 2025 | Eka Balaskova

Akú si vybrať?

Nie je čokoláda, ako čokoláda. Ako si vybrať tú „svoju?

  • Horká čokoláda obsahuje iba kakaové bôby, kakaové maslo a cukor. Napríklad 70% čokoláda obsahuje 70 % kakaa a 30 % cukru.
  • Mliečna čokoláda  obsahuje aj mlieko a má väčší podiel cukru. Najčastejšie sa stretnete s pomerom 40 percent kakaa, 35 percent cukru a 25 percent mlieka.
  • Biela čokoláda – je to vôbec čokoláda? Veď neobsahuje kakaové bôby a jej zloženie tvorí kakaové maslo, cukor a sušené mlieko.
  • Ruby čokoláda – je prirodzene ružová. Pri výrobe sa vynecháva proces fermentácie a praženia kakaových bôbov. Ide o pomerne nový druh čokolády, ktorého výrobné tajomstvo si výrobcovia dobre strážia.

Pixabay | Čokoláda

Milí čitatelia,

v Hlavnom denníku verím, že prístup k informáciám má byť slobodný a otvorený pre všetkých. Preto náš obsah nezamykáme za platobnú bránu, aj keď to znamená, že fungujeme bez veľkých príjmov z predplatnej či inzercie.

Ak máte možnosť a chuť našu prácu, budeme vám úprimne vďační. Vaša podpora nám pomáha:

  1. Zostať nezávislými – nepodliehame tlaku žiadnych oligarchov, politických strán ani záujmových skupín;

  2. Udržať obsah otvorených pre všetkých – aj pre tých, ktorí si platené médiá nemôžu dovoliť;

  3. Ponúkať iný pohľad na svet – už niekoľko rokov prinášame informácie mimo hlavného prúdu.

Podporiť nás môžete zaslaním príspevku na účet:
IBAN: SK91 0200 0000 0043 7373 6457
(uveďte poznámky, prosím, uveďte „dar“)

Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodným hlasom.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok