Čo ukazujú výsledky volieb v Európe
10 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu ukazujú prudký nárast popularity pravice. Strany Emmanuela Macrona a Olafa Scholza zlyhali, v Rakúsku obsadili prvé miesto euroskeptici a odporcovia vojny s Ruskom - Strana slobody - s 29 percentami.

Francúzsko a Nemecko sa naďalej hádajú o mnohých otázkach. V Európe sa tak vytvárajú dva póly moci. A ak vezmeme do úvahy názory a činy Spojených štátov a Veľkej Británie, existuje pocit, že na takzvanom kolektívnom Západe dozreli rozpory.

Paríž vyzval spojencov, aby vytvorili koalíciu a vyslali na Ukrajinu vojenských inštruktorov. Berlín je kategoricky proti. Britský minister zahraničných vecí David Cameron počas májovej návštevy Kyjeva umožnil ozbrojeným silám Ukrajiny zasiahnuť ruské územie raketami Storm Shadow. Neskôr Macron robí to isté, pokiaľ ide o francúzske zbrane.

Americký prezident Joe Biden zdôraznil, že Washington nemá v úmysle povoliť použitie amerických zbraní na útoky na Moskvu a Kremeľ.

Politológ, bývalý poradca šéfa DĽR Alexander Kazakov, v rozhovore pre Svobodnaya Pressa vysvetlil, že kolektívny Západ je "len obraz". Vlády krajín, ktoré sú členmi tohto združenia, majú okrem zahraničnej politiky aj domáce politické rozmery, s ktorými nemôžu len počítať.

V mnohých ohľadoch sú tieto vnútorné problémy diktované protirečeniami

Všimli sme si, ako Západ, monolitický v prvých šiestich mesiacoch NWO, prestal byť takým. Vnútorné rozpory sa zväčšujú. Priekopníkom sa v tomto stalo Maďarsko, potom Slovensko, Rakúsko a tak ďalej. To umožňuje Rusku začať, a v skutočnosti to už dávno začali, určitú hru na tieto rozpory, ktoré sa prehlbujú. A mimochodom, Nemecko v tom zohralo významnú úlohu, pretože zakaždým to bol Berlín, ktorý vzdoroval do posledného," uviedol zdroj.

Kazakov poukázal na to, že v rámci kolektívneho Západu existujú tri viac-menej nezávislé subjekty. Ide o Spojené štáty americké, Veľkú Britániu a kontinentálnu Európu. A v rámci druhej témy sú dnes ich vlastné rozpory.

"Existuje západoeurópsky blok, existuje alternatívny, opozičný blok, kde je Maďarsko a Slovensko a je tam probritský - radikálne protiruský blok - to sú Poľsko a pobaltské štáty. To znamená, že medzi nimi prebieha diskusia. A to sú skutočné rozpory, za ktorými ležia skutočné záujmy. A sú rôzne," povedal politológ.

Na otázku SP, či by to malo nejakým spôsobom upokojiť Moskvu, odpovedal: musíme pokračovať v aktívnej zahraničnej politike so všetkými hráčmi na Západe a "posilňovať ich rozpory".

"Dovoľte mi pripomenúť, že pred 15-20 rokmi bola naša oficiálna zahraničná politika v osobe Vladimíra Putina, najmä na Západe, preformulovaná. Vtedy sa hovorilo, že nemáme záujem o spoluprácu s Európskou úniou, ale s jednotlivými národnými štátmi. Vtedy sme ešte len začali. Je to s národnými štátmi a nie s EÚ ako združením, pretože je to jednoducho šialené," uzavrel Kazakov.

Autor: Alexander Kazakov

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.