Na Európu sa rútia búrky! Hrozia aj TORNÁDA!
07 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Európu čaká začiatkom týždňa priadne nebezpečné počasie. Prichádzajú silné búrky.

„Nad strednou Európu sa dnes sa vlní frontálna hranica. Prognostické modely predpokladajú plošnú nestabilitu, čo prinesie do našej oblasti búrky aj s nebezpečnými sprievodnými javmi,“ píše iMeteo.sk.

Čo nám hrozí?

V centrálnej Európe sa počas pondelňajšieho popoludnia predpokladá vznik silnejších superciel. Tie sa môžu neskôr rozvinúť do nebezpečných multiciel.

„Tieto nebezpečné búrky sa môžu dnes objaviť v juhovýchodnom Nemecku, severnom Rakúska a časti Českej republiky. V týchto oblastiach sa dnes očakáva intenzívne krupobitie a silný vietor s potenciálom páchať škody,“ informuje server.

Búrky sa očakávajú aj na našom území. Pripraviť sa musia hlavne na západe Slovenska. Portál upozorňuje, že aj u nás sa môžu objaviť nebezpečné sprievodné javy ako krupobitie a silný nárazový vietor.

Varovanie pred tornádami

„Presnú polohu búrok a presný čas je však ťažké predpovedať, pretože dnešné búrky budú vznikať na vlniacom sa studenom fronte a to je vždy pre meteorológov ťažký oriešok určiť, ako, kde a kedy sa nakoniec búrky vyvinú,“ uvádza portál.

Dnešná prognóza meteorologickej služby Estofex dokonca upozorňuje na potenciál vzniku tornád!

Tie by mohli udrieť na Ukrajine a v Bielorusku.

Situácia u našich susedov

Nepriaznivé počasie zasiahne aj časti Blízkeho východu a silné búrky hrozia aj vo východnom Španielsku a severozápadnom Francúzsku.

„Prvé dnešné búrky začnú vznikať na juhu Nemecka a potom sa rozšíria smerom do Čiech a severného Rakúska. Najsilnejšie búrky sa očakávajú v južnej a východnej časti Čiech, kde kombinácia strihu vetra, helicity a hodnôt CAPE ukazuje vhodné dynamické podmienky pre izolované supercely, a to najmä v oblasti stredných Čiech,“ píše iMeteo.sk.

Bombová hrozba preverovaná aj v pobočke jednej z bánk na celom Slovensku
Pre bombovú hrozbu preverovali v utorok ráno pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené. Pre TASR to potvrdil PR manažér VÚB Dominik Miša. Anonymnú správu o údajnej hrozbe... Čítať ďalej
07 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik