Po Vladimírovi Putinovi poskytol moderátorovi Carlsonovi rozhovor Alexander Dugin
01 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Po rozhovore s prezidentom Vladimírom Putinom moderátor Tucker Carlson "vytiahol" z Ruska ďalšiu osobnosť, ktorá vzbudzuje vášne. Filozof a spisovateľ Alexander Dugin je v USA zakázaný a jeho knihy odmieta predávať Amazon. "Putin je tradičný typ vodcu a začal oddelením Ruska od globalistických štruktúr," povedal v rozhovore Dugin.

Carlson predstavil 62-ročného Alexandra Dugina ako "filozofa" a pripomenul jeho mladosť v protikomunistickom disente, informujú české Parlamentní listy.

V Rusku nie je vnímaný ako politická osobnosť, ale ako to, čo na Západe nazývame "vplyvným intelektuálom".

V roku 2022 prišiel o dcéru, ktorej auto malo explodovať z vôle ukrajinskej vlády.

"Nie je mi ľúto ani dcéry ani smútiaceho otca," povedala vtedy česká ministerka obrany Jana Černochová, pričom všetko spojila s dátumom výbuchu, ktorý sa stal 21. augusta.

Duginove knihy v súčasnosti nie sú dostupné v USA a Amazon, najväčšie kníhkupectvo na svete, ich odmieta ponúknuť. Na Západe je označovaný za "krajne pravičiara".

"Hrozne ma zaujímajú tie myšlienky, ktoré sú také nebezpečné, že knihy sú kvôli nim v USA zakázané," povedal americký moderátor.

Dugin začal prudko

Tvrdil, že úpadok západnej civilizácie začal tvrdením, že individualizmus je nepochopenie ľudskej existencie. "Keď vezmete človeka ako jednotlivca, prerušíte všetky jeho vzťahy s okolím," začal vysvetľovať. Následne začali byť podľa neho spochybňované všetky kolektívne subjekty, ako napríklad komunita alebo národný štát. A keď dvadsiate storočie skončilo triumfom liberalizmu, systém už nebol konkurencieschopný.

Tvrdí, že vyvrcholením tohto hľadania individualizmu je súčasná kampaň proti poslednej kolektívnej črte, ktorú človek zanechal – svojmu vrodenému pohlaviu.

Carlson namietal, že v tradičnom anglosaskom chápaní sa liberalizmus chápe ako právo postaviť sa proti otroctvu alebo totalitarizmu.

Dugin to považuje za moderný liberalizmus, ktorý sa od tohto chápania veľmi odchýlil. "Klasický liberalizmus bol založený na konsenze väčšiny. Nový liberalizmus je úplne novou fázou, v ktorej sú práva menšín základom. Už to nie je o právach jednotlivcov," povedal Dugin.

Podľa dnešného konceptu liberalizmu má menšina právo oponovať väčšine, pretože väčšina môže byť hlúpa a zvoliť Hitlera alebo Putina. "Výsledkom teda je, že menšina má právo potlačiť vôľu väčšiny. Čo už nie je demokracia, ale totalita," zamyslel sa ruský filozof.

V dôsledku toho sa účasť na "wokizme" a iných ideológiách nepovažuje za právo, ale za povinnosť. "Takže máte len slobodu byť ľavicovým liberálom," uzavrel. Ak poviete, že ste tradičný liberál, odmietnu vás, že všetko tradičné znamená fanatizmus alebo fašizmus.

Potom Dugin pomyslel na to, že americké sci-fi filmy ako Matrix zobrazujú budúcnosť možno realistickejšie, než si uvedomujeme.

Carlson spomenul osobitnú úlohu západných ľavičiarov, ktorí milovali Rusko za ZSSR, politicky mu pomáhali alebo ho dokonca špehovali. Keď sa v roku 2000 dostal k moci Vladimír Putin, jeho Rusko sa stalo ich najväčším nepriateľom.

"Putin je tradičný typ vodcu a začal tým, že vyviedol Rusko z globalistických štruktúr," súhlasil Dugin. A, samozrejme, skutočnosť, že Putinovi sa podarilo do značnej miery obnoviť tradičné hodnoty v Rusku, je pre týchto progresívcov znepokojujúca.

RTVS ZAVRAŽDILA SASKA zrušením koncesionárskych poplatkov! (VIDEO)
RTVS je v posledných týždňoch veľkou témou nie len politikov, ale aj kultúrnej obce a občanov. Lukáš Machala, vedúci služobného úradu na ministerstve kultúry, touto búrlivou diskusiou vôbec nie je prekvapený. Ide o verejnoprávne médium, ktoré má... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik