RTVS ZAVRAŽDILA SASKA zrušením koncesionárskych poplatkov! (VIDEO)
01 | 05 | 2024 I Eka Balašková

RTVS je v posledných týždňoch veľkou témou nie len politikov, ale aj kultúrnej obce a občanov. Lukáš Machala, vedúci služobného úradu na ministerstve kultúry, touto búrlivou diskusiou vôbec nie je prekvapený. Ide o verejnoprávne médium, ktoré má voči štátu určité povinnosti. Za najdôležitejšie však považuje, že je na ňu „prisatých“ veľa aktivistov, ktorí majú silné hlasy, čo považuje za najväčší dôvod pohybu v spoločnosti. Zákon o RTVS, teda STVR bol témou Rozhovorov s Mimi Šramovou, kde bol hosťom práve Lukáš Machala.

V Rozhovore Machala hovoril o tom, čo je cieľom nového zákona, o tom, kedy sa z RTVS stratila verejnoprávnosť a že duálne vysielanie máme len na papieri. Prezradil, prečo nedelí médiá na alternatívne a mainstreamové, pričom ani jemu sa nepáči aktivistický prístup v RTVS. Tá má práve dva názorové prúdy zbližovať a zabezpečiť ich vzájomnú komunikáciu. Do budúcnosti ráta so športovým kanálom a vysvetlil aj

Historické paralely nehľadá

Machala pripomína, že podobná zmena, ktorá sa udiala počas riadenia televízie Štefanom Nižňanským jediná možnosť, ako sa ho zbaviť, bolo zlúčenie rozhlasu a televízie. Paralelu však hľadať nechce.

„Nový zákon, ktorý sa momentálne už dostal do parlamentu je schválený vládou SR, ako vládny návrh o televízii a rozhlase nemá za úlohu odstrániť štatutára. Po tých rokoch, odkedy bola RTVS založená, tak ani jeden rok si neplnila svoje zákonom stanovené povinnosti,“konštatuje v Rozhovoroch s Mimi Šramovou Machala.

Progresívny amok s názvom RTVS
Keď sa ocitne zúfalosť a zúfalci v amoku, nastáva stav ohrozenia. Progresívno - liberálne úderky sú na pokraji chorobnej až veľmi intenzívnej zúrivosti. Ich "verejnoprávna" zbraň hromadného ničenia nimi nepovolených názorov smeruje do zberu... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Zmena vo vedení bola nutná

„Je veľmi nebezpečné, keď je štatutárom človek, ktorý je v osobnom bankrote, alebo keď inštitúcia prvýkrát v histórii vykázala stratu 2,3 milióna eur,“hovorí Machala, čo podľa neho svedčí o vážnych manažérskych pochybeniach, čo vláda nesmie nechať bez reakcie. Za „vraždu verejnoprávnosti“ ale považuje Machala zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktoré presadila SaS.

Ani verejnoprávna, ani duálna

„Bol to jediný nástroj nezávislého financovania verejnoprávneho vysielateľa a pokiaľ už koncesionárske poplatky nie sú a RTVS je napojená priamo na štátny rozpočet, už nemôžeme hovoriť o verejnoprávnom, ale o štátnom vysielateľovi,“ vysvetľuje Machala. Ďalším z dôvodov, prečo bolo nutné riešiť situáciu s RTVS bol fakt, že už nefunguje ani duálnosť vysielania.

„Duálny systém síce existuje na papieri, ale RTVS sa za posledné roky prudko odkláňa od verejnoprávnosti a prikláňa sa k súkromným televíziám. Je najvyšší čas, aby sme sa k duálnemu systému opäť vrátili, pretože verejnoprávne médiá v celej Európe sú práve tie, ktoré vysielajú iný obsah, ako súkromné médiá,“ objasnil Machala.

 Médiá sa deliť nemajú

„Som zástancom toho, že médiá sa nemôžu deliť na médiá tzv. hlavného prúdu a alternatívne a už vôbec nie dezinfo médiá. Jednoducho médiá sú médiá a buď sú profesionálne, alebo sú neprofesionálne,“ reaguje Machala na vyjadrenie šéfredaktorky jedného z červených denníkov, ktorá tvrdí, že do RTVS nemôžu vpustiť „dezinfo žumpu“.

Machala sa neobáva ani plošných výmen moderátorov, redaktorov a podobne. „Ide o to, aby táto nová inštitúcia bola objektívna, aby zabezpečila objektivitu a pluralitu názorov, verejnoprávnemu vysielateľovi treba vrátiť to, čo mu patrí.“

O objektivitu by sa malo snažiť každé médium, no v súčasnej polarizovanej spoločnosti práve tie médiá, ktorým sa hovorí alternatívne vyvažujú názorovú pluralitu. Vznikli tak dve „názorové bubliny“ a úlohou verejnoprávnej inštitúcie je, ich zblížiť a snažiť sa o konštruktívny dialóg.

Aj športový kanál

Machala hovorí, že do budúcnosti RTVS musí nie len naspäť získať práva na vysielanie aj atraktívnych športových podujatí, no v rámci svojej verejnoprávnosti na športovom kanáli, s ktorým sa ráta, bude vysielať aj menej popularizované športy. Gro však budú športy, kde má Slovensko silné zastúpenie a aj cez ne sa vie naša krajina prezentovať v zahraničí.

Tí, čo tak ochranársky rozprávajú o RTVS sú "mierne zabednení"
"Také reči - "televízia bude zrušená" - napríklad. Nie, ona nebude zrušená", hovorí v rozhovore pre Mimi Šramovú poslanec NR SR Dušan Jarjabek a zdôrazňuje, že "to niektorí ľudia v nej budú zrušení". Ide o to, že podľa Dušana Jarjabka by televízia... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik