Marián Kéry: Hašek dnes vodu káže, pred rokmi víno pil
26 | 04 | 2024 I Eka Balašková

USA v roku 2003 vojensky napadli Irak a v tom čase Dominik Hašek chytal ako brankár v NHL, teda v najvyššej americkej hokejovej lige. Prešlo 20 rokov, Hašek je hokejovým dôchodcom a má problém s tým, že českí a slovenskí hráči hrajú v ruskej KHL. Poslanec NR SR Marián Kéry  (Smer-SSD) v statuse na Facebooku uvažuje, prečo pred dvadsiatimi rokmi nemal problém s tým, proti čomu aktuálne z celých síl bojuje. V tom čase dokonca ani nekritizoval Čechov a Slovákov, ktorí v NHL hrali tiež.

KEĎ V ROKU 2003 USA VOJENSKY NAPADLI IRAK, DOMINIK HAŠEK STÁLE CHYTÁVAL V NHL. AKO ZAREAGOVAL? OPUSTIL SVOJ KLUB A ZAČAL KRITIZOVAŤ SLOVÁKOV A ČECHOV PÔSOBIACICH V NHL, KTORÍ TAK NEUROBILI?

Kéry vo svojom statuse uvažuje nad tým, ako je možné, že ruskí hráči môžu pokojne hrať v NHL. V tejto súvislosti má poslanec množstvo nekorektných otázok v zmysle, že aj naši hokejisti hrali v NHL v čase, keď USA napadli Irak a hral tam aj Dominik Hašek. Ten dnes kope hlava-nehlava, pričom kvôli jeho výpadom získal výborného hráča jeden z nemeckých klubov. V KHL pritom nehrajú žiadni podporovatelia vojny. Kéry kritizuje aj alibistický postoj SZĽH, pričom aj tam môže už o rok prísť zmena, veď vo francúzskej reprezentácii nastúpi hráč, ktorý po dva roky nesmel. Kéry však pripomína, že história s zvykne opakovať, preto je otázne, či sa aj v budúcnosti bude na hráčov v inej krajine prihliadať tak prísne.

Súpiska je takmer hotová

Kéry pripomína, že svetový šampionát v Česku sa blíži, súpiska je takmer uzavretá, no slovenskí hráči hrajúci v KHL na nej chýbajú.

„Vraj pre to, lebo hlas ľudu kričí, že kto hrá v ruskej hokejovej súťaži a to zďaleka nemusí byť len ruský klub, podporuje ruskú vojnu na Ukrajine,“pripomína Kéry. Ten ďalej uvažuje, či sa niekto zamýšľa nad pôsobením ruských hokejistov v NHL a prečo Kanaďania, či Američania nehnali domov trebárs Ovečkina.

Pročko opäť v hádke! Tentokrát bol terč S. Migaľ
Medzi poslancami Národnej rady (SR) Samuelom Migaľom (Hlas-SD) a Jozefom Pročkom (býv. OĽaNO) došlo k roztržke. Kým poslanec koaličnej strany poskytoval rozhovor redaktorke RTVS, Pročko stál neďaleko a naťahoval uši. Migaľa to chladným nenechalo a... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Kéryho nekorektné otázky

„Keď USA spolu s koalíciou „ochotných“ viedli bez mandátu OSN vojnu proti Iraku, keď USA a NATO ničili vojenskými údermi vtedajšiu Juhosláviu, ozval sa civilizovaný svet a zakázal športovcom z USA a členských krajín NATO súťažiť o medaily v športových disciplínach? Mohli naši hokejisti, hrajúci v roku 2003, keď sa začala spomínaná vojna v Iraku, reprezentovať Slovensko na hokejových majstrovstvách sveta? Alebo českí hokejisti z NHL Česko? Keď USA vojensky napadli Irak, Dominik Hašek pokojne chytal za Detroit Red Wings v NHL. Ani brvou nehol, milióny dolárov, ktoré zarábal, by mu to nedovolili. Ale teraz je z neho jeden z najväčších moralizátorov: „Keď dnes pracuje v Rusku deväť slovenských hokejistov hrajúcich v KHL, znamená to, že o deväť viac Rusov môže bojovať a zabíjať na fronte, alebo o deväť viac Rusov robí teroristické zločiny v Európe, alebo o deväť viac Rusov pracuje v továrni na výrobu munície. O tomto rozhodli svojím postojom vaši poslanci, ktorých ste si zvolili," povedal bez hanby na margo našich chalanov pôsobiacich v KHL,“ píše ďalej Kéry.

Marián Kéry, zdroj: FB/MK | Marián Kéry

 Kauza Hudáček

„Priatelia, pamätáte si ešte na kauzu dvojdňového kontraktu slovenského hokejového brankára Júliusa Hudáčka s českým extraligovým tímom z Kladna? Expresne rýchle ukončenie spolupráce tímu, ktorý spoluvlastní legendárny Jaromír Jágr, s naším brankárom, a to bez toho, aby Julo Hudáček za Kladno odchytal čo i len minútu, sa udialo pre jeho minulosť v ruskej KHL. Časti fanúšikov a niektorým slávnym českým športovcom, napríklad legendárnemu Hašekovi (mimochodom, ktorý okrem Detroitu, chytal neskôr, v rokoch 2010-2011 aj v KHL za Spartak Moskva!), prekážalo, že Kladno angažovalo brankára, ktorý chytal v ruskej KHL aj po tom, ako vo februári 2022 zaútočili Rusi vojensky na Ukrajinu. To, že vlastne náš Hudáček ani neobliekal dres žiadneho ruského tímu, ale išlo o dres kazašského tímu Barys Astana, nikoho nezaujímalo. Dav kričal – vinný, ukrižovať! Paradoxom je, že po Hudáčkových službách okamžite skočili Nemci, mužstvo z Frankfurtu, kde sa stal miláčikom tribún,“ pripomína Kéry.

Žiadni podporovatelia vojny. Len hokejoví hráči

„Čo iné, ako zaťahovanie športu do politiky je toto? Čo iné, ako ničím nepodložené útočenie proti niekomu, kto sa opakovane vyjadril proti vojne na Ukrajine a verbálne, ani žiadnym iným gestom nevyjadril podporu ruskému režimu? Július Hudáček sa k téme vyjadril po nejakom čase aj v otvorenom liste pre médiá, ktorý zverejnil aj na svojom facebookovom profile: „Pôvodne som chcel nad celou touto podivnou mediálnou kauzou mávnuť rukou. Ale po tom, čo prišla s plačom domov aj moja malá dcéra, som svoje rozhodnutie zmenil a rozhodol sa brániť.“ Podobne sa vyjadrila pre médiá aj manželka iného nášho hokejistu a bývalého reprezentanta Michala Krištofa: „Nezvyknem sa verejne vyjadrovať a už vôbec nie k vážnejším témam, pretože sto ľudí, sto chutí. Ale už sa nás to osobne dotýka. Áno, môj manžel hrá v KHL, hrá v Rusku, je o niečo horší? Celý život oddal hokeju, makal a odopieral si veľa vecí a dostal šancu hrať v jednej z najlepších líg na svete. A využil túto možnosť. A že to prišlo v nepriaznivom čase? Áno, prišlo, bohužiaľ. Ani jeden z našich chlapcov, ktorí hrá v Rusku nepodporuje vojnu, o tom sa nemusíme ani baviť. Kto si to myslí, je absolútny blázon. Môj muž, aj ostatní slovenskí chlapci hrajúci v KHL, ktorých osobne poznám, sú slušní, dobrí ľudia, ktorí robia iba to, čo ich baví a napĺňa,“  cituje Kéry.

Hokejoví politickí propagandisti sú v šoku! Francúzsko do reprezentácie zavolalo hráča KHL
Hokejoví politickí propagandisti sú v šoku! Spôsobil im ho hokejista Stéphane Da Costa, ktorý sa vracia do francúzskej reprezentácie na svetový hokejový šampionát v Česku. Napriek tomu, že pôsobí v ruskej KHL, v klube Avtomobilista jekaterinburg.... Čítať ďalej
21 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Alibizmus SZĽH

Hon na vymyslené čarodejnice, v tomto prípade hokejových čarodejníkov, nič iné to nie je. Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja, na čele s Miroslavom Šatanom, si podľa mňa uvedomuje, že táto situácia nie je dlhodobo udržateľná. A že národ je čím dlhšie, tým viac na strane toho, aby hokejisti z klubov KHL mali opäť otvorené dvere do reprezentácie. Hoc teraz pred svetovým šampionátom v Čechách zostali ešte zatvorené. Ale alibistické, či dvojtvárne stanovisko vedenia zväzu, ktoré hovorí, že vzhľadom na to, že slovenskí hráči pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov, či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii a na MS preto „nemôžu“ byť nominovaní, naznačuje, že už budúci rok môže byť situácia iná,“ myslí si Kéry a poukazuje na fakt, že na francúzskej súpiske figuruje Stéphane Da Costa, hokejista hrajúci za Avtomobilist Jekaterinburg v KHL. Práve preto sa ešte pred rokom do francúzskej reprezentácie nedostal.

Instagram S. Da Costa | Teší sa na možnosť reprezentovať Francúzsko napriek tomu, že pôsobí v KHL

Kto bude trestaný nabudúce?

„Zaťahovanie politiky do športu je choré. A tým, čo tak robia teraz, sa to vráti ako bumerang v budúcnosti. Pretože história vojen sa, žiaľ, konfliktom na Ukrajine neskončí. Som zvedavý, športovci ktorých krajín budú trestaní za tú budúcu vojnu, ktorú povedie ich krajina. Ibaže by tu bol dvojitý meter a ak v budúcnosti rozpúta vojnu opäť USA, či niektorá krajina NATO, uplatnia silný dvojitý meter a žiadne športové, ani iné sankcie nebudú. Prečo by aj mali byť? Veď tu máme od nepamäti rovných a rovnejších,“ uzatvára Kéry.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik