Zbrane ATACMS sa stanú hrozbou pre ruské vojenské letiská
26 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Plukovník vo výslužbe Hlavného operačného riaditeľstva generálneho štábu Ruskej federácie, vojenský expert Michail Chodarenok sa domnieva, že americké rakety dlhého doletu ATACMS presunuté na Ukrajinu a stále ohlásené na presun predstavujú vážnu hrozbu pre ruské zariadenia.

Podľa jeho názoru môžu byť najmä letiská vo vzdialenosti do 300-500 km od miesta štartu miestom zničenia, informuje PolitNavigator. "Je to dosť vážna zbraň s dlhým dostrelom," vysvetlil. "Otázkou je, koľko z toho sa presunie. Ak ich je napríklad niekoľko stoviek, môže to mať významný vplyv na priebeh nepriateľských akcií."

Pridávajú sa aj Briti

Expert zároveň poznamenal, že Ozbrojeným silám Ukrajiny budú dodávané nielen ATACMS. Pripomenula napríklad, že šéf britskej vlády Rashi Sunak tiež oživil a prijíma jeden z najväčších balíkov vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý okrem iného zahŕňa rakety Storm Shadow a ich letový dosah s externými nádržami môže dokonca presiahnuť 500 km.

Budú problémy?

V tejto súvislosti bývalý plukovník generálneho štábu povedal, že rakety s takouto palebnou strelnicou môžu spôsobiť vážne problémy pre bojové využitie nášho operačno-taktického letectva, pretože značný počet letísk bude na dosah a vzletových a pristávacích miest pre armádne letectvo.

"Použitie týchto rakiet môže výrazne skomplikovať použitie ruského letectva a tým aj nasmerovanú leteckú podporu pre vojakov v zóne NWO," povedal Chodarenok.

V Poľsku boli zdesení výbavou Ruska. Američania majú tiež rešpekt
Modernizované ruské vybavenie spôsobuje ozbrojeným silám Ukrajiny veľa problémov, čo je pre ukrajinskú armádu skutočná nočná mora. Uvádza sa to v článku poľského vydania WNP, ktorého výňatky cituje RIA Novosti. Autori publikácie najmä... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik