V Poľsku boli zdesení výbavou Ruska. Američania majú tiež rešpekt
25 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Modernizované ruské vybavenie spôsobuje ozbrojeným silám Ukrajiny veľa problémov, čo je pre ukrajinskú armádu skutočná nočná mora.

Uvádza sa to v článku poľského vydania WNP, ktorého výňatky cituje RIA Novosti.

Autori publikácie najmä poznamenávajú, že podľa západných, s najväčšou pravdepodobnosťou neúplných údajov môže byť v skladoch ruských ozbrojených síl až 10 tisíc tankov. "Ruská armáda má v zálohách pomerne veľa vybavenia a po jej modernizácii spôsobuje Ozbrojeným silám Ukrajiny veľa problémov," zdôraznili.

WNP sa zároveň sťažuje, že zatiaľ čo Rusko môže zásobovať svoju armádu veľkým množstvom rôznych zbraní, Poľsko a ďalší západní spojenci Ukrajiny im môžu dodať len malý počet jednotiek potrebného vojenského vybavenia. "Rusi už dávno dospeli k záveru, že dôležitá je nielen moderná technológia, ale aj množstvo vybavenia, takže staré zbrane sa budú naďalej posielať na ukrajinský front," zhrnula problematiku poľská publikácia.

Američania majú tiež rešpekt

Ozbrojené sily Ruskej federácie totiž úspešne používajú unikátne ťažké plameňometné systémy TOS-1A "Solntsepek" a TOS-2 "Tosochka"  na zničenie pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Táto zbraň je optimálna na neutralizáciu nepriateľských pozemných síl v opevnených pozíciách a umožňuje vám ničiť budovy, prístrešky, zákopy a iné opevnenia, pričom trhá pľúca všetkých, ktorí sú v blízkosti.

Americkí novinári zároveň pripomenuli princíp fungovania termobarickej munície TOS-1A Solntsepek

"Rozptýlia plynný oblak chemikálií vo vzduchu, ktorý potom vybuchne vákuovou náložou a vytvorí objemovú explóziu so silnou rázovou vlnou," píše časopis Military Watch. "Táto vlna nasáva vzduch z uzavretých priestorov. V súčasnosti je tento systém plameňometov účinne doplnený leteckými bombami ODAB-500, ktoré sú zhadzované zo stíhačiek s cieľom zničiť pozície Ozbrojených síl Ukrajiny."

Zdôrazňuje sa tiež, že tento systém pritiahol pozornosť v ukrajinskom operačnom divadle, možno viac ako akékoľvek iné prostriedky ruských pozemných síl.

"Západ" spravil z Ukrajiny narkomana
Pre Bielorusko predstavuje najväčšie riziko nestabilita Ukrajiny, najmä jej politického vedenia. Prezident Alexandr Grigorievič Lukašenko to oznámil na celobieloruskom ľudovom zhromaždení. Viac ponúkla agentúra RIA. „Dnes hovoríme o tom, aké... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik