Slovensko bude o čosi bezpečnejšie aj pre týrané ženy a deti (VIDEO)
25 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

NR SR vo štvrtok, (25. apríla) v skrátenom legislatívnom konaní schválila  novelu zákona o dotáciách, ktorá by mala pomôcť centrám pre týrané ženy a deti. Minister práce, sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas-SD) o tejto skutočnosti za účasti štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša a Mariany Kováčovej z Centra Slniečko informoval na tlačovej konferencii.

Vďaka novele sa zlepší podpora pre ženy zažívajúce domáce násilie a ich deti prostredníctvom tzv. bezpečných domov. Zároveň má novela zákona za cieľ zvýšiť efektívnosť pri poskytovaní humanitárnej pomoci.

Dobré správy pre bezpečné bývanie

„Veľmi sa teším, že posilnenie podpory pre ženy zažívajúce násilie a ich deti prostredníctvom bezpečných ženských domov získalo takúto širokú podporu v parlamente. Sme odhodlaní reagovať na akútne potreby týchto organizácií. Ministerstvo práce zvyšuje dotačný titul pre tieto zariadenia z 20 000 eur na 150 000 eur ročne. Už tento rok vieme vyčleniť na podporu tohto opatrenia 770 000 eur z vlastného rozpočtu,"vysvetlil minister.

Neskutočné! Pellegrini bol vraj zvolený za prezidenta vďaka ruskému vplyvu
Pellegrini bol vraj zvolený za prezidenta vďaka ruskému vplyvu. Odhlasoval to Europarlament. S touto šokujúcou informáciou, prichádza europoslanec Milan Uhrík (Republika) V jeho príspevku potvrdil, že aj za toto uznesenie sú zodpovední... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Pomoc musí byť udržateľná

„Chceme umožniť týmto organizáciám, ktoré sa dostali do závažnej situácie, pretože im končí financovanie z Nórskeho finančného mechanizmu a hrozí im zánik, žiadať o dotáciu urýchlene už v priebehu mája,“ spresnil štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš s tým, že krízová pomoc musí byť dostupná a dlhodobá. Erik Tomáš avizoval, že MPSVaR spoločne s Ministerstvom spravodlivosti SR pripravuje systémovú podporu pre ženy a ich deti, ktorí zažívajú násilie.

„Môžeme tak pokračovať ďalej v práci s touto ohrozenou skupinou obyvateľstva. Zároveň si ceníme snahy ministerstva práce o systémové riešenie,“ doplnila Mariana Kováčová z Centra Slnieko, - jedného z bezpečných domov.

Humanitárna pomoc

Ďalšia schválená zmena zvyšuje limit humanitárnej pomoci fyzickým osobám z 800 na 1500 eur. Táto úprava vhodná aj pre prípady, keď sa opakujú závažné humanitárne udalosti, ako tomu bolo v minulosti v prípade opakovaných povodní v rovnakej lokalite v jednom kalendárnom roka. V roku 2024 po súčasnosť ministerstvo práce vyplatilo celkovo 1447 žiadostí od fyzických aj právnických osôb v celkovej výške 1 039 750 eur. Novela podľa predstaviteľov rezortu počíta s nadobudnutím účinnosti dňom zverejnenia v Zbierke zákonov, predpoklad je máj 2024.

Ľudia nie sú ľahostajní

Pod informáciou o zvýšenej pomoci týraným ženám sa rozprúdila živá diskusia, z ktorej cítiť veľkú podporu pre túto skupinu mnohokrát neviditeľných ľudí.

„Robíte to super, pán minister. Je vidieť,že vám záleží na nás. Prajem veľa zdravia, úspechov a hlavne pevné nervy pri uštekanej opozícii,“ píše jedna z diskutérok.

„To sa dá len schváliť a nie haniť. Len tak ďalej pán Tomáš,“ konštatuje ďalší diskutujúci.

„Veľmi správne, títo ľudia sú najzraniteľnejší,“ upozorňuje ďalší.

Frustrácia opozície siaha aj na naše deti. Čo na to pedagógovia?!? (GALÉRIA)
Kým opozícia trúbi do sveta, ako vládna koalícia rozsieva medzi ľudí svojim prístupom k vládnutiu nenávisť, voliči opozície si svoju frustráciu priniesli už aj na akademickú pôdu. Triedy gymnázia pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik