Ukrajina je sklamaná najbližším spojencom! Ostré slová Zelenského
24 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj pred pár dňami oznámil členom NATO, že Ukrajina potrebuje minimálne sedem systémov protivzdušnej obrany Patriot alebo iných systémov protivzdušnej obrany, aby dokázala odolávať neutíchajúcim ruským vzdušným útokom na svoje mestá. A z poľskej strany si vypočul, že má smolu. A Rusko sa podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny pripravuje na stret s NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal západných partnerov o ďalšie dodávky vojenskej pomoci svojej krajine. Žiadal predovšetkým o dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin musí byť zvrhnutý na zem a naše nebo sa musí znovu stať bezpečným... A záleží plne na vašej voľbe... voľbe, či sme skutočne spojencami," povedal Zelenskyj vo vystúpení k členským štátom NATO. Na jeho slová upozornila agentúra Reuters .

Len tento rok, povedal Zelenskyj, na Ukrajinu zaútočilo takmer 1200 ruských rakiet, viac ako 1500 dronov a 8500 riadených bômb.

„Hovoríme to priamo – na obranu potrebujeme ďalších sedem ‚Patriotov' alebo podobných systémov protivzdušnej obrany, a to je minimálny počet. Môžu zachrániť mnoho životov a skutočne zmeniť situáciu,“ povedal ukrajinský prezident.

Šéf NATO Jens Stoltenberg po stretnutí spojeneckých ministrov obrany a Zelenského vyhlásil, že spojenci sa dohodli poskytnúť Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany.

Z poľskej strany si však Zelenskyj vypočul, že má smolu a od vlády vo Varšave systémy Patriot nedostane.

Poľsko má podľa serveru Kyiv Independent na letisku Rzeszow, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom pre dodávky obrannej pomoci na Ukrajinu, nainštalovaný systém Patriot. Zaslanie tohto systému na Ukrajinu nepripadá do úvahy, pretože ho inštalovala americká armáda na ochranu letiska, povedal Tusk.

„Pokiaľ ide o Patrioty, túto rezervu nemáme,“ povedal Tusk.

Jedným dychom však dodal, že Poľsko môže Ukrajine poskytnúť inú pomoc. Neupresnil ale akú pomoc má presne na mysli.

Nemecko 13. apríla oznámilo, že poskytne Kyjevu ďalší systém Patriot, už tretí. Nemecký kancelár Olaf Scholz potom vyzval ostatných spojencov v NATO, aby urobili to isté.

Poľsko doteraz vyčlenilo na podporu Ukrajine 4,301 miliardy eur (4,578 miliardy dolárov), z čoho 3 miliardy eur (3,2 miliardy dolárov) tvoria vojenskú pomoc, uvádza Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku.

Medzitým ruský minister obrany Sergej Šojgu zdôraznil prebiehajúce ruské útočné operácie pri Časíve Jare, Avdijivke a Donecku a oznámil, že Rusko chce zintenzívniť údernú kampaň s cieľom narušiť ukrajinskú logistiku. O slovách ruského ministra obrany informoval washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s tým, že Šojgu sa snaží prezentovať ako veľmi sú úspešné aj operácie, ktorých výsledky sú sporné.

„Ruské sily pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch zintenzívnia prebiehajúce útočné operácie, aby využili obmedzenie ukrajinského materiálu pred očakávaným príchodom americkej bezpečnostnej pomoci. … Šojgu tiež oznámil, že ruské sily zosilnia údery proti ukrajinským logistickým centrám a skladom zbraní dodaných Západom,“ uviedol inštitút.

"Ruské sily pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch zosilnia bezpilotné a raketové útoky, aby maximalizovali škody na ukrajinskej infraštruktúre a kapacite obrannej priemyselnej základne, než očakávaný príchod americkej bezpečnostnej pomoci začne zmierňovať kritický nedostatok rakiet protivzdušnej obrany na Ukrajine," pokračoval ISW.

Inštitút tvrdí, že ruské ozbrojené sily prechádzajú reformou. Pravdepodobne preto, aby sa pripravili na budúci stret s NATO, ktorý ale Rusi podávajú ako snahu brániť sa prílišným aktivitám aliancie. 

Hlas ľudu: BOMBA SPRÁVA! Dobrá holubička sa vracia
Lucia Nicholsonová sa vracia. Prichádza, aby charitu činila. Naozaj, nerobím si srandu. Kritiky a srandy sa na jej strapatú hlavu toho už dosť zosypalo. Pýšila sa, že ako prvá žena dostala vo voľbách najviac krúžkov. Lenže čo z toho, keď za tie... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik