Nahnevaný Orbán bol konkrétny: Veľkí chlapci, ktorí stoja za Európskou úniou
24 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Vedeli ste, že konferenciu konzervatívcov medzi ktorými boli Viktor Orbán alebo Nigel Farage zakázal v Bruseli starosta obce s tureckými koreňmi, čiastočne preto, že bola zameraná na obranu národnej suverenity? Viete, že naše médiá informovali o konferencii veľmi, veľmi skreslene? Vedeli ste, že v Bruseli niektoré reštaurácie neslúžia konzervatívcom pod tlakom radnice? A vedeli ste, že Európska únia je vlastne protekcionistický blok, ktorý sa stará o niekoľko veľkých korporátnych spoločností? O tom všetkom sa rozprávala moderátorka Jana Bobošíková v relácii To Be Clear, informujú Parlamentní listy. 

Médiá minulý týždeň informovali, že belgická polícia rozpustila krajne pravicovú konferenciu po tom, čo ju zakázal starosta Bruselu.

"Takáto správa skrýva niekoľko neprávd a ani boľševická propaganda by sa za to nehanbila. Titulky však nie sú z minulej éry. Pochádzajú zo zaručených demokratických, slobodných a objektívnych médií dneška. Takže to nebola konferencia extrémnej pravice, t.j. nejakých posmrtných potomkov nemeckej NSDAP. Konferenciu s názvom Zachovanie národného štátu v Európe zorganizovala organizácia NatCon, ktorá tvrdí, že spája verejné osobnosti, novinárov, vedcov a študentov, ktorí chápu, že minulosť a budúcnosť konzervativizmu sú neoddeliteľne spojené s myšlienkou národa, princípom národnej nezávislosti a oživením jedinečných národných tradícií, ktoré jediné majú moc spájať ľudí a privádzať ich k prosperite. " komentovala na úvod moderátorka Jana Bobošíková.

Medzi rečníkmi mal byť maďarský premiér Viktor Orbán, britský politik Nigel Farage, ktorý stál za úspešným britským referendom o brexite, britský poslanec a bývalý minister vnútra, bývalý poľský premiér Morawiecki, prominentný vatikánsky kardinál Müller a blízky spolupracovník a autor prejavu Margaret Thatcherovej John O'Sullivan. To znamená, že žiadni skinheadi, ale uznávané verejné osobnosti po mnoho desaťročí.

Ale späť k dezinformáciám zo súčasných objektívnych médií.

Konferenciu nezakázal starosta Bruselu, ale starosta bruselskej štvrte, v ktorej sa podujatie konalo. Je to, akoby konferenciu v pražskej štvrti Řeporyje zakázal jej starosta Pavel Novotný. Starosta Bruselu Emir Kir, ktorý zakázal konzervatívnu konferenciu, je naozaj zaujímavý. Je synom tureckých imigrantov a vstúpil do Belgickej socialistickej strany, z ktorej bol vylúčený kvôli svojim kontaktom s tureckou ultrapravicou," povedala.

Pokračovala: "Opakovane klamal o svojom vzdelaní a tvrdil, že je absolventom politológie, aj keď nikdy nedokončil svoj titul. Stal sa notoricky známym tým, že popieral arménsku genocídu a vyhrážal sa svojim politickým súperom. Tento významný politický predstaviteľ preto vydal zákaz konferencie s tým, že medzi hosťami budú osobnosti, citujem, najmä z konzervatívnej pravice, náboženskej pravice a európskej extrémnej pravice. Prekážalo mu aj to, že konferencia bola zameraná na obranu národnej suverenity, čo je, okrem iného, viete čo? Euroskepticizmus. Starosta bruselskej štvrte s tureckými koreňmi tiež tvrdil, že medzi prítomnými bude aj autor kontroverzných prác o politickom islame. Ale potkol sa. Belgický premiér sa tiež vyslovil proti rozhodnutiu starostu mesta Emira Kira a správny súd nakoniec zákaz zrušil. Podľa rozhodnutia belgická ústava uznáva právo každého na pokojné zhromažďovanie a nemusí podliehať predchádzajúcemu povoleniu, ak sa stretnutie nekoná pod holým nebom."

"Prerušená konferencia nakoniec pokračovala nasledujúci deň.

Mimochodom, podľa Politico sa konferencia mala najprv konať v hoteli Nobel Concern, ktorý ju vylúčil pod tlakom socialistického starostu Bruselu. Luxusný hotel Sofitel odmietol poskytnúť svoje priestory po tlaku starostu príslušnej mestskej časti. Belgicko-tuniský vlastník tretieho miesta konania, hotela Claridge, sa však rozhodol nesúhlasiť s rozpustením konferencie a obhajoval právo organizátorov usporiadať konferenciu, hoci povedal, že nezdieľa ich hodnoty. Médiám povedal, citujem: "Dnes čelíme klasickej dileme, ktorá sa opakuje každé desaťročie. Či sa rozhodneme spolu hovoriť a nesúdiť jeden druhého, alebo či sa rozhodneme konflikt rozširovať. Podľa svedectiev hostí konferencie sa starosta vyhrážal majiteľovi hotela, že ak bude konferencia pokračovať, postará sa o bankrot. Starosta Emir Kir dokonca zastrašoval dodávateľov potravín a nápojov, ktorí nakoniec nezabezpečili stravovanie," povedala Bobošíková.

"Prejdime však k tomu, čo odznelo na konferencii. Nigel Farage vo svojom prejave povedal, že to v Bruseli nie je nič nové," povedala Bobošíková a prehrala Farageov prejav: "Boli reštaurácie, ktoré ma nechceli obsluhovať. Kaviarne cez ulicu od parlamentu, kde mi ráno cestou do práce nechceli dať šálku kávy. A dokonca aj v krčme, dokonca aj v hackerskej krčme na poschodí Európskej komisie, na ktorej by mal byť nápis sponzorovaný Stranou za nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP). Vzhľadom na množstvo peňazí, ktoré sme tam za tie roky minuli. Dokonca aj majiteľ mojej miestnej krčmy v Bruseli, ktorú sme často navštevovali a kde sme sa miešali s ľuďmi, ktorí pracovali pre Európsku komisiu. Dokonca aj pán Juncker sa u neho z času na čas zastavil. A nikdy som nespôsobil scénu, nikdy som sa nehádal, len sme išli po práci na drink. Dokonca aj v krčme mi raz krčmár povedal: "Nigel, Igel, prepáč, už sem nemôžeš prísť." V opačnom prípade bude Európska komisia bojkotovať našu spoločnosť. Takže viem všetko o kultúre rušenia, viem všetko o kultúre miest. A to, čo možno mnohých z vás dnes šokovalo, a možno aj našich priateľov v tlači, ma vôbec neprekvapuje, pretože keď hovoríme o Európskej únii, keď hovoríme o budovaní, o novej globálnej superveľmoci, keď hovoríme o Bruseli, o Bruseli ako epicentre globalistického projektu, alternatívny pohľad nie je prípustný, žiadny alternatívny názor nie je tolerovaný."

UŽ NEOČKUJTE! Zúfalstvo a mlčanie po prepade pôrodnosti už Česi nemôžu prehliadať
Dva roky po sebe klesol v Česku počet narodených detí približne o desať tisíc, čo predstavuje úbytok zhruba desať percent. Táto úplne unikátna skutočnosť však napodiv nevedie k otvoreniu dátových sád, ktoré sú potrebné na detailnú analýzu tohto... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

"Počuli ste to? Ani šéf Európskej komisie Juncker nedokázal zachrániť konzervatívneho Faragea pred progresívnym besnením bruselskej radnice. Ale poďme ďalej. V rozhovore s organizátorom konferencie Viktor Orbán tiež pripomenul, že on sám čelil podobným prekážkam komunistickej diktatúry, keď v roku 1980 zakladal svoju stranu Fidesz," povedala Bobošíková a vypustila Orbánove slová.

"Urobili všetko, čo mohli, aby zabránili slobodnému vyjadreniu nášho názoru. Prenajali sme si byt v Budapešti, len pár hodín pred stretnutím nám bolo povedané, že už bohužiaľ nie je k dispozícii. Potom sme hľadali ďalší a povedali nám, že ak by nám prevádzkovateľ toho miesta dodal nejaké pivo a jedlo, viete, stratil by obchod, takže rovnaké tlakové techniky, aké ste tu zažili, boli v Maďarsku v druhej polovici 1980-tych rokov veľmi bežné. Ale nakoniec sme vyhrali," povedal Orbán.

Nigel Farage potom hovoril o podstate Európskej únie. Poukázal na to, že Únia už nie je projektom mieru, ale že je projektom moci. Teraz by mali všetci počúvať, apelovala Bobošíková. "Je to projekt moci, je to projekt, ktorý odoberá moc národným štátom a prenáša ju na tých, ktorí sú v strede. Tí, ktorí sú skutočne v centre so skutočnou mocou, sú, samozrejme, tí, ktorí neboli zvolení," povedal Farage.

"Farage tiež vysvetlil, že Európska únia už nebráni trh, ale len záujmy veľkých nadnárodných korporácií," povedala.

"Z ekonomického hľadiska je Európska únia prospešná pre veľké globálne spoločnosti. Vytvára regulačný rámec, ktorý sťažuje, ak nie znemožňuje MSP uspieť v týchto odvetviach. Preto keď navštívite golfový klub Royal Waterloo, takmer každý deň v týždni nájdete ľudí, ktorí pracujú pre Komisiu, ktorých mená nepoznáte, ktorí nemajú šancu na odvolanie, ktorí zarábajú viac ako premiér vašej krajiny. S dôchodkovou zmluvou, ktorá v modernom svete takmer neexistuje. A budú hrať golf s lobistami, budú hrať golf s veľkými bankami, budú hrať golf s veľkými výrobcami, pretože nikdy predtým nebol navrhnutý systém, ktorý by veľkým spoločnostiam umožnil účinne vytvárať pravidlá pre svoje vlastné odvetvia prostredníctvom Komisie. To je obludnosť, proti ktorej stojíme. Každý, kto vám povie, že Európska únia je o voľnom obchode, na to zabudnite. V skutočnosti je to protekcionistický blok, ktorý sa stará o niekoľko veľkých korporácií," dodal Farage.

"Podľa Faragea je tiež nezmysel myslieť si, že Európska únia môže byť reformovaná zvnútra. Za základný problém označil prijatie Lisabonskej zmluvy," povedala Bobošíková.

"A bol to celý proces Lisabonskej zmluvy, ktorý zmenil moju politiku. Povedal som si, že ak to chce zvyšok Európy, je to v poriadku, ale mali by sme odísť. Po nadobudnutí platnosti Lisabonskej zmluvy sa môj názor zmenil. Po nadobudnutí platnosti Lisabonskej zmluvy teraz chcem, aby európske krajiny opustili túto Európsku úniu, obnovili svoje vlastné samosprávne národné demokracie a navzájom spolupracovali, obchodovali medzi sebou a boli si navzájom dobrými susedmi. Ak je to vôbec možné s Francúzmi, ale musíte to skúsiť, musíme to skúsiť," povedal Farage a dodal, že to z neho urobilo odporcu projektu a bol to moment, keď bol vyhodený z reštaurácií, barov a krčiem.

"Konzervatívcom, ktorí hovoria, že EÚ sa dá reformovať, Farage povedal, že ideológia nemôže byť kompromitovaná. Myslíte si, ktorá z politických strán a hnutí kandidujúcich do Európskeho parlamentu v Českej republike pochopila, že ideológiu nemožno kompromitovať? Kto tam na druhej strane kandiduje s úmyslom pomôcť reformovať Úniu?" povedala.

Gedra sa obul do Čaputovej: MLČALI STE KEĎ TU BOL BORDEL, TAK TERAZ NEPLAČTE, KEĎ ROBÍME PORIADKY (VIDEO)
Podľa Juraja Gedru (Smer-SSD) si prezidentka Zuzana Čaputová na konci svojho mandátu využíva možnosti zadrapiť sa do súčasnej vlády. „A to len preto, že nerobíme rozhodnutia tak ako si to želajú jej mimovládne organizácie a spriaznené médiá, ku... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik