M. Šimkovičová: Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu
24 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

"Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa," upozornila ministerka. Uistila, že zákon rešpektuje ustanovenia prijatého Európskeho aktu o slobode médií. "Jednotlivé záležitosti sme zakomponovali do legislatívy," dodala.

V rámci zásadných zmien, ktoré zákon prináša pri kreovaní orgánov telerozhlasu, vysvetlila, že proces voľby nového riaditeľa sa vracia k predchádzajúcej praxi, keď sa v prostredí rady volili šéfovia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu pred spojením oboch inštitúcií.

Pri kreovaní novej deväťčlennej rady zvýraznila fakt, že MK je ústredným orgánom štátnej správy v oblasti médií a audiovízie. "Je preto logické, že bude vstupovať do tohto procesu," uviedla. Počet členov rady bol podľa jej slov diskutovanou témou v koalícii, výsledok označila za kompromis. Upozornila, že členmi rady budú len odborníci v oblastiach televízneho a rozhlasového vysielania, práva, ekonomiky a informačných technológií. Od zmien očakáva okrem iného zvýšenú objektivitu spravodajstva, "ktoré sa nebude prikláňať na jednu stranu".

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.

Prichádza zmena! Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) "končí"
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila... Čítať ďalej
24 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik