Štefan Harabin: "Výlučne len náš štát rozhoduje o migrantoch"
22 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Ukazuje sa, že samotný pakt členských štov Európskej únie o ilegálnej migrácii je ilegálny. Tvrdí a zdôvodňuje to právnik a bývalý sudca Štefan Harabin. „EÚ smie upravovať iba legálne procesy migrácie. Otázky vstupu na naše územie, či udelenia a odmietnutia azylu alebo povolenia na pobyt komukoľvek je iba našou vnútornou právomocou." Napísal v statuse na sociálnej sieti, kde súčasne zverejnil aj svoj rozsiahlejší rozhovor na túto tému.

"Iba náš štát o týchto otázkach rozhoduje. Nechápem, ako si vôbec môže naša vláda lámať hlavu nad týmito základnými faktami. Prosím, študujte platné zmluvy, Zmluvu o Európskej únii a Zmluvu o fungovaní Európskej únie. A vy pán minister Blanár preverujte svojich poriadených, ktorí vám dávajú podklady“ - odporúča do pozornosti ministrovi zahraničných vecí Štefan Harabin.

ˇUnia  nie je nadriadená Slovensku, ale Slovensko je nadriadené Únii"

"Zdôrazňujem, že žiaden orgán Európskej únie nemá právo vôbec čo i len diskutovať, a už vôbec nie rozhodovať o otázkach, ktoré nepatria do jej výlučnej právomoci alebo aspoň do spoločnej právomoci Únie a členských štátov. " Tvrdí Štefan Harabin.

Naša Ústava Slovenskej republiky je nadriadená právnym aktom Únie

"Tu netreba používať právo veta, ale keď sa o  tom nakoniec bude v Európskej rade diskutovať, tam svoje právo veta použiť proti tomuto novému Paktu o migrácii proste musíme. Viaže nás k tomu naša Ústava, ktorá je nadriadená právnym aktom Európskej únie.

Náš suverénny štát ako zriaďovateľ, ktorý k zmluvám pristúpil neskôr, je rovnako nadriadený Európskej únii ako pôvodné zriaďovateľské štáty. A nie naopak. Únia nám nie je nadriadená.

Takéto rozhodnutia Európskeho parlamentu sú preto od začiatku nulitné a nemajú právnu silu, ani oporu v platných a právne záväzných zmluvách o Európskej únii. Naše ministerstvo zahraničia musí konať rázne, v súlade s platným právom Únie a nie sa podriaďovať bezpráviu úradníkov v Bruseli." Vysvetľuje svoj právny názor Štefan Harabin.

Čo je tu komu nejasné?

"Rozdelenie právomocí v platných zmluvách o Európskej únii celkom jasne uvádza, že otázky prijímania alebo neprijímania akýchkoľvek cudzincov na svoje územie, vrátane vnútornej bezpečnosti štátu, je v konečnom dôsledku vo výlučnej právomoci členských štátov, teda aj Slovenskej republiky.

Článok 5 Zmluvy o Európskej únii okrem iného priamo hovorí, že vymedzenie právomocí Únie sa spravuje zásadou prenesenia právomocí. Únia koná len v medziach právomocí, ktoré na ňu preniesli členské štáty v zmluvách na dosiahnutie cieľov v nich vymedzených. Právomoci, ktoré na Úniu neboli v zmluvách prenesené, zostávajú právomocami členských štátov."

Tak píše Štefan Harabin v článku, ktorého širšiu verziu i odbornú právnu argumentáciu uverejnil web infovojna.bz a sám Štefan Harabin tému nadhodil na svojom statuse na sociálnej sieti. 

Europoslanec: NEBUDEME TÝM MIGRANTOM EŠTE AJ TAXÍKY POSIELAŤ? (VIDEO)
Čo ak odmietneme? Ďalšia nehoráznosť EK týkajúca sa ilegálnej migrácie – rozšírenie konzulárnej ochrany na veľvyslanectvách štátov EÚ v zahraničí. Europoslanec Milan Uhrík, predseda hnutia Republika, je jedným z kritikov nedávno prijatého... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik