"ELITA" posiela muníciu na Ukrajinu. "PLEBS" zbiera tony vrchnákov na pomôcky pre chorých Slovákov (FOTO)
23 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Zbierka na muníciu pre Ukrajinu trvá sedem dní a Slováci v rámci nej podľa stránky vyzbierali už cez tri milióny eur. Podporili ju hlavne známe osobnosti, ktoré zjavne nemajú morálnu dilemu. Veď na polohovaciu posteľ pre dievčaa z malého slovenského mesta kdesi pri Bystrici, či na invalidný vozík pre chlapca z obce na východe sa môže národ pozbierať aj cez tony vrchnákov od PET fliaš. Hrdinovia pošlú guľky pre deti z Ukrajiny.

Celosvetovú iniciatívu, do ktorej sa zapojilo už viac, ako 20 krajín, odštartovala nedávno česká vláda. Jej cieľom je nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Slovensko medzi nimi chýba - vláda a premiér Robert Fico sa do iniciatívy zapojiť odmietli. Jej podporovatelia sa však nenechali odradiť a cez OZ Mier Ukrajine založili občiansku zbierku.

Citlivo zavnímala prezidentka, z munície sa teší aj SaS-ka

„Podporujem túto iniciatívu, pretože je to správna vec. Naše príspevky do tejto iniciatívy sú vyjadrením solidarity a pomoci obetiam nevyprovokovanej agresie," napísala na Facebooku prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že je hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny.

„Už dva milióny eur vyzbierali Slováci na to, aby sa Ukrajina mohla brániť - lebo vedia, že bráni aj nás. Na rozdiel od vlády, ktorá českú iniciatívu na nákup munície odmietla podporiť," uviedol v sobotu predseda PS Michal Šimečka.

Strana Sloboda a Solidarita úprimne ďakuje všetkým, ktorým na osude Ukrajiny záleží. Ich pslanec Juraj Krúpa si myslí, že viac ako tri milióny eur, ktoré boli vyzbierané za pár dní, sú skvelou ukážkou sily našej občianskej spoločnosti a uvedomelosti. SaS túto iniciatívu plne podporuje

Prezidentka opäť sadila stromčeky. Tentokrát v Pezinku
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok pri príležitosti Svetového dňa Zeme diskutovala so študentami pezinského gymnázia o zelených témach. "Študentom nielen pezinského gymnázia prajem, aby ich záujem o zelené témy pretrval a aby na svoju... Čítať ďalej
22 | 04 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Potešený je aj bývalý partizán

„S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu. Potešilo ma, že sa hľadajú všetky spôsoby, ako pomôcť Ukrajine ubrániť sa proti agresorovi, lebo inej cesty niet," vyhlásil 99-ročný účastník SNP Otto Šimko, podľa ktorého je prispieť na túto zbierku vlasteneckým činom.

Nenechali sa zahanbiť ani umelci

"Nič prirodzenejšie ako pomôcť ľuďom, obzvlásť ak skutočne bojujú o prežitie a svoje životy nepoznám. Je to základná jednotka ľudskosti. Je nás v našej krajine veľa, ktorí sme vďační za možnosť pomôcť…a prizerať sa na to, ako náš štát v tejto téme konšpiruje a nepohne prstom sa už nedalo. Čo keď práve mojich pár eur zachráni ľudský život," zamyslela sa herečka a moderátorka Kristína Tormová.

"Prispel som a urobím to znova, pretože Ukrajina na obranu pred agresívnym teroristickým Ruskom súrne potrebuje muníciu. Kapitulácia by znamenala ďalšie masové znásilňovania, vraždenie civilistov a únosy detí. Bez streliva sa bojovať nedá. Toto je aj vojna proti Európe, Putin do nej vtiahol aj nás. Nikdy sa neskloníme pred tyranom, nikdy sa nevzdáme," hlási sa k zbierke aj spisovateľ Michal Hvorecký.

Svoju podporu tejto zbierke vyjadrili aj režisérka a spisovateľka Eva Borušovičová; vydavateľ Koloman Kertész Bagala; herečka Magda Vášáryová; herci Richard Stanke či Ady Hajdu či vydavateľ Štefan Hríb.

Obzvlášť nevkusný obchod

Ak chcete, môžete zbierku podporiť aj nákupom dosť odpudivých predmetov. Za tričko „F*ck You, Fico, sláva hrdinom“ dáte sympatických 79 eur a podobnú „hlbokú“ myšlienku nesie aj niekoľko ďalších tričiek.

Generál Viktorín: Potrebujú zaujať. V notách však majú niečo iné
V posledných dňoch sa na Slovensku rozbehla kampaň, v rámci ktorej sa ľudia majú skladať na muníciu pre Ukrajinu. Podporili ju aj niektoré osobnosti politického, či spoločenského života a zaujala aj armádneho generála vo výslužbe Jozefa Viktorína... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Viete, koľko ton vrchnákov potrebujete...?

V redakcii sme mnohí aj v minulosti nosili obrovské vrecia plastových vrchnákov na to, aby si sused mohol pre dieťa obstarať potrebnú polohovaciu posteľ, kamarátka náhradný invalidný vozík, či niekoho blízky inhalačný prístroj... A tak sme zisťovali, po čom sa aktuálne vykupujú vrchnáky. Za kilo vrchnákov dostanete zhruba 20 centov. Elektrický invalidný vozík u slovenského predajcu dostanete z 999 eur. Ak teda potrebujete elektrický invalidný vozík (lebo z mechanického máte ruky spočiatku ako Rambo, lenže časom vám začnú „odchádzať“ aj tie), potrebujete neskutočných takmer 5 ton vrchnákov.

Dámy Koklesová, Čaputová, či Tormová; páni Šimečkovci, Stanke či Hajdu, zbierajte vrchnáčiky, prosím. Aby aj Slovač mala pocit, že s nimi cítite.

Reprofoto zo stránky municiapreukrajinu
Reprofoto zo stránky municiapreukrajinu
Reprofoto zo stránky municiapreukrajinu
Facebook municiapreukrajinu
Facebook municiapreukrajinu
Veľa takýchto srdiečok treba naplniť plastovými vrchnákmi...
Veľa takýchto srdiečok treba naplniť plastovými vrchnákmi...
Facebook
Takmer 5 ton vrchnákov
Takmer 5 ton vrchnákov
Facebook / ilustračné foto
Zdroj: FB/Munícia pre Ukrajinu, iniciatíva
Veľa takýchto srdiečok treba naplniť plastovými vrchnákmi...
Takmer 5 ton vrchnákov

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik