KONIEC LÁSKY! Ukrajinci zanevreli na Poliakov
23 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Poliaci už nie sú najobľúbenejší. Podľa prieskumu Razumkov Centre v Kyjeve vzťah Ukrajincov k susedom ochladol. Najmä vraj kvôli blokádam na hraniciach, za ktorými stoja poľskí vodiči kamiónov a poľnohospodári. Podľa Ukrajincov táto blokáda ovplyvnila Ukrajinu veľmi negatívne, informujú české Parlamentní Listy.

Kto je najväčší spojenec Ukrajiny? Poľsko to už nie je. Aspoň podľa nových prieskumov. Ako uvádza server Notes from Poland na základe výskumu kyjevského think-tanku Razumkov Centre, iba za rok sa názor na Poliakov otočil.

Na prelome februára a marca minulého roka prevládali voči Poľsku drvivo pozitívne nálady. Po odčítaní negatívnych pohľadov to bolo 91,8 % opýtaných. Tie prevládali ešte v auguste roku 2023. Ale v januári tohto roku už malo pozitívny vzťah k Poľsku po odčítaní negatívnych pohľadov len 75 % opýtaných, čo ale do marca 2024 spadlo iba na 26,3 %. Poliaci pritom viedli ako nad Američanmi, tak nad Britmi. Briti sú v súčasnosti s 88,9 % najobľúbenejšími u Ukrajincov.

Saldo pozitívneho vnímania Poľska, USA a Veľkej Británie Ukrajinci
Zdroj: Razumkov Centre

Podľa serveru za pokles obľúbenosti môžu blokády na hraniciach s Ukrajinou, ktoré organizujú jednak poľskí poľnohospodári, ale aj poľskí vodiči kamiónov. Pre obe povolania sú Ukrajinci konkurenciou. Teraz sú Poliaci v obľúbenosti u Ukrajincov pätnástich, teda pred Maďarskom. Vedie naopak Kanada, Lotyšsko a Veľká Británia. Veľmi vysoko sa umiestnila aj Česká republika.

Vnímanie rôznych krajín Ukrajincami
Zdroj: Razumkov Centre

Ukrajinci v dotazníku tiež hodnotili význam rôznych udalostí a trendov. Medzi nimi bola aj pohraničná blokáda, ktorá v priemere dostala hodnotenie 4,5. Hodnotilo sa od jednej do piatich, teda Ukrajinci považujú túto udalosť za veľmi významnú a tiež veľmi negatívnu. Len o jednu desatinu menej (4,4) má pnutie na americkej domácej scéne, ktoré brzdilo schválenie pomoci Ukrajine.

ABY SA NEZABUDLO! Erik Kaliňák nastavil Zuzane Čaputovej zrkadlo (VIDEO)
Prezidentka je už len maskot! Poslanec NR SR Erik Kaliňák (SMER-SSD) si všíma, že bývalý mainstream pani prezidentke hladká ego a rôznymi oceneniami jej dáva signál, že je to najlepšie z najlepšieho, čo v politike máme. To by ho ako politika... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik