Prichádza generácia, ktorej slovo "práca" nič nehovorí
21 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Komentátor Ivan Hoffman na webe noveslovo.eu v článku, prevzatom z Parlamentných listov (cz) uvažuje o desivom fakte, a to, že "prichádza generácia, ktorej práca nič nehovorí".

Komentár preberá redakcia HD v plnom znení.
________________________________

"Pri dobre mienenej rade nesťahovať nohavice, keď brod je ešte ďaleko, je problém v tom, že nikdy s istotou nevieme, ako ďaleko je brod. Je pravdepodobné, že nás kríza zastihne nepripravených, hoci vieme, že príchod krízy nie je iba možný, ale že je istý. Energetici napríklad už dlho varujú, že pri blackoute otázka nestojí „či“, ale „kedy“.

"K pesimizmu sú solídne dôvody. Predovšetkým je tu fatalizmus ekonomického cyklu, kedy sa považuje za samozrejmé, že spoločnosť na svojom vrchole kolabuje, aby sa prepadla niekam, odkiaľ môže znova rásť. A potom tu po novom máme zelené náboženstvo, ktoré ignoruje fyziku. Bez masívnych investícií do elektrických rozvodov sa elektromobily sa tepelné čerpadlá stávajú brzdou pokroku. V Nemecku už pokusom a omylom zistili, že čím viac sa k sieti pripojí automobilov, tým menej zostane elektriny pre ľudí.

To však ešte o blízkosti brodu nevypovedá. Súbežne s tým, ako sa v mene zeleného náboženstva zatvárajú elektrárne na fosílne palivá a budujú kontroverzné veterné a solárne náhrady, zvyšuje sa cena energií. Zvyšovanie cien likviduje energeticky náročný priemysel. S tým, ako sa zatvárajú hute a chemičky a priemysel sa sťahuje niekam, kde sa na zelené náboženstvo neverí, klesá spotreba elektriny. Brod sa teda vzďaľuje.

Keďže všetko súvisí so všetkým, môžeme predpokladať, že pokles reálnej ekonomiky bude sprevádzaný poklesom životnej úrovne. Bude ubúdať ľudí, ktorí niečo reálne vytvárajú. Logicky by v spoločnosti mala rásť frustrácia, nespokojnosť, živená rastúcou nezamestnanosťou, znižovaním príjmov a všeobecným pocitom, že dobre už bolo. Že by sa teda brod naopak približoval?

Historická skúsenosť s prognózami hovorí, že sa zakaždým stane niečo, s čím prognostici nepočítali. Temné prognózy, pravda, pôsobia reálnejšie ako ružové sny, ale aj katastrofické scenáre bežne zlyhávajú. Nikdy neodhadneme, ako zafunguje ľudský faktor. Prognostik stavia na histórii a je ovplyvnený vlastnou životnou skúsenosťou. Pokiaľ ide ale o budúcnosť, je v konečnom dôsledku odkázaný na nespoľahlivú krištáľovú guľu.

Generácie, ktorým patrí budúcnosť, už nemajú žiadnu skúsenosť so svetom, v ktorom sa budúcnosť centrálne plánovala a v ktorej sa nepočítalo s krízou z nadvýroby, jednoducho preto, že sa namiesto konkurenčného súťaženia plnil plán. K slovu prichádzajú generácie, ktoré majú skúsenosť so svetom, v ktorom sa vlastníctvo netvorí budovaním, ale privatizáciou. Do hlavy im nevidíme, ale dá sa tušiť, že im práca nič nehovorí. A je celkom možné, že než by dreli, radšej sa budú uskromňovať.

Brod teda možno bude o čosi ďalej s príchodom generácií, ktoré než by hromadili majetok, radšej ho budú zdieľať. Už dnes počúvame o mladých, ktorí pred automobilom uprednostňujú bicykel, kvôli uhlíkovej stope preferujú konzumáciu hmyzu, a než sa rozvaľovať v prímestských satelitoch, volia radšej garsónku alebo zostávajú bývať u rodičov. Pokiaľ im to zelené náboženstvo vydrží, zaobídu sa nielen bez fyziky, ale ideálne aj bez detí.

__________________________________

Uverejnili sme komentár Ivana Hoffmana v znení bez redakčného zásahu.

HERCI, KTORÍ SI MYSLIA, ŽE ĽUDÍ ZAUJÍMAJÚ ICH POLITICKÉ NÁZORY, SA HLBOKO MÝLIA
Včera som obedoval s filmovou producentkou a vdovou po našom najslávnejšom režisérovi Deanou Horváthovou-Jakubiskovou. Pristavila sa pri nás známa herečka maďarského pôvodu (jej meno neuvediem, aby som jej neuškodil) a porozprávala nám, ako má... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik