MEGA ZAMESTNÁVATEĽ NA SLOVENSKU DOSTAL MEGA POKUTU! Bude sa zatvárať?
21 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Obrovskú pokutu dostal ťahúň Prešovského kraja Vranovská celulózka, ktorá spadá do holdingu Bukóza. Trest prišiel od štátu za ohrozovanie životného prostredia. Zaplatiť musí dvojnásobok toho, čo zarobila za rok.

Vranovský Bukocel na východe patrí k najväčším zamestnávateľom, drevári zamestnávajú okolo 940 ľudí. Už v minulosti mal problémy pre porušovanie pravidiel ochrany životného prostredia. Ako informovali Hospodárske noviny, teraz za to dostal zatiaľ najvyššiu pokutu, a to viac ako 2 milióny eur.

Štátny orgán vyrubil podniku Bukocel pokutu po tom, čo si firma pre svoju výrobu nenakúpila dostatok emisných kvót tak, ako to veľkým producentom oxidu uhličitého kážu celoeurópske pravidlá. 

„Konkrétne za to, že v súlade so zákonom spoločnosť neodovzdala do registra v termíne do 30. apríla 2023 kvóty potrebné na pokrytie emisií za predchádzajúci rok,“ priblížilo ministerstvo životného prostredia.

O tom, že tentokrát ide už o naozaj vysokú pokutu, svedčia aj posledné dostupné čísla firmy.

“Vranovská akciovka dosiahla v roku 2022 zisky na úrovni 1,15 milióna eur. Štátna pohľadávka tak dvojnásobne prevyšuje ich zisk z predminulého roka. V roku 2021 sa ich zisky šplhali k trom miliónom eur,” uvádzajú HN.

Ani vyše dvojmiliónová sankcia ale podnik zrejme na kolená nepoloží

Pre Denník E sa vedenie holdingu vyjadrilo, že vysoká pokuta by celulózku nemala existenčne ohroziť a so štátom už rokuje o splátkovom kalendári.

Legendárny slovenský spevák je vo vážnom stave: Modlite sa za mňa...
Legendárny slovenský spevák Dušan Grúň (81) bojuje o život. Svojich sledovateľov vystrašil na sociálnej sieti, keď zverejnil krátky príspevok v ktorom prosí svojich sledovateľov: "Modlite sa za mňa". Dušan Grúň v uplynulých mesiacoch bojoval so... Čítať ďalej
21 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik