VYHRÁŽKY BILBORDAMI HANBY! Spolupracuješ s Pellegriniho podporovateľmi? Máš po chlebe
20 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Kam až chcú progresívni liberáli zájsť? Začínajú vyhrážky! To sú paradoxy, povedal by klasik – tí, čo do sveta najviac hlásajú demokraciu a spravodlivosť po prezidentských voľbách doslova kádrujú tých, ktorí s nimi nesúhlasia. A robia to aj firmy, ktorých produkty prezentujú osobnosti z opačného názorového spektra, informuje magazín Plus7dní.

Najvýraznejším príkladom je MMA zápasník Attila Végh, s ktorým automobilka, ktorá sa prezentuje apolitická, rozviazala spoluprácu pre politický názor. Vôbec pritom nemali problém s tým, že v tíme protikandidáta bola ďalšia z ich propagátoriek. Tu by to mohlo skončiť, keby firmy, spolupracujúce s "nepohodlnými" influencermi nedostávali anonymné vyhrážky. Situáciu si všimla už aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá slovenskú spoločnosť vyzvala k ľudskosti

Végh na nesprávnej strane

Povestná prvá domino kocka padla, keď Attila Végh vo videu tesne pred začiatkom volebného moratória vyjadril podporu Petrovi Pellegrinimu. Urobili tak aj Rytmus a Jasmina, čo využil tábor protikandidáta. Nie však na vecnú diskusiu.

Ako Végh, tak aj Jasmina či Rytmus začali prichádzať o reklamných partnerov. Zvlášť Véghov „prípad“ bol zaujímavý. Nie štandardným oficiálnym oznamom, ako Végh tým, že vyjadril svoj politický názor, porušil  zmluvné podmienky, ale cez správu PR manažerky Ivany Obadalovej. Tá sa vyjadrila v zmysle, že vedeli by prehliadnuť podporu, keby bola smerovaná voči Pellegriniho protikandidátovi. Pluska kontaktovala manažérku Obadalovú, ktorá sa vyjadrila v duchu, že problémom nie je jej prístup, ale Véghovo zverejnenie osobnej komunikácie bez jej povolenia.

Apolitickí

„Berte, prosím, na vedomie, že skupina Renault je súkromná a apolitická spoločnosť s vlastnými hodnotami. Politické názory všetkých strán plne rešpektujeme, ale nechceme s nimi byť ako značka spájaní,“napísala Obadalová. V podobnom duchu, že Renault si môže vyberať, s kým bude spolupracovať, sa vyjadrila aj riaditeľka odboru komunikácie Renault Group pre východnú Európu Agata Szczech. Podľa jej slov sa z globálneho pohľadu imidž ambasádorov spoločnosti Renault nesmie v žiadnom prípade spájať so žiadnym tabakovým alebo alkoholovým výrobkom ani so žiadnymi kampaňami týkajúcimi sa sociálnych, politických, náboženských alebo kontroverzných záležitostí, informuje Pluska.

Zachovali neutralitu?

Podľa Petry Jamrichovej, odborníčky na marketing si nadnárodné spoločnosti mimoriadne potrpia na apolitickosť

„Stojí za tým viacero dôvodov, no predovšetkým zachovanie neutrality a minimalizovanie možných konfliktov. Lebo v momente, keď sa spoločnosť stáva politicky aktívnou, vzbudzuje vášne medzi zamestnancami, obchodnými partnermi, ako aj zákazníkmi,“ hovorí Jamrichová. V tejto súvislosti pripomenula aj internetové hračkárstvo, ktorého majiteľ na stránke zverejňuje svoje blogy, ktoré podľa nej polarizujú spoločnosť.

„Fakt je, že v súčasnosti sa ako mimoriadne dôležité pre podniky ukazuje to, či sa vedia postaviť za svoje hodnoty. Práve to, aké hodnoty firma má, je neraz kľúčovým atribútom rozhodovania ľudí, čie výrobky si kúpia, čie služby si objednajú či dokonca pre akú firmu chcú pracovať. A od jej hodnôt by sa mal odvíjať aj výber influencera či ambasádora,“ hovorí Jamrichová. Tá si myslí, že Obadalovej poznámka o „prižmúrení očí“ pri protikandidátovi, nebola šťastná, aj keď odznela v neformálnej komunikácii.

Športovec Végh je vytočený do biela! Kritikom posiela odkaz! Korčoka nazýva "gádžom" (VIDEO)
Legenda československého MMA Attila Végh sa pred prezidentskými voľbami rozhodol podporiť Petra Pellegriniho,kvôli čomu s ním Renault rozviazal zmluvu o spolupráci.Végh sa ocitol pod paľbou kritiky podporovateľov Korčoka, ale nedal sa zastrašiť. Vo... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Hovoríš? Ponesieš si dôsledky!

„Pri dotknutých influenceroch je potrebné zdôrazniť, že na svojom účte na sociálnych sieťach majú plné právo vyjadriť politické preferencie, no musia si byť vedomí aj možných dôsledkov. Zároveň bolo chybou zverejniť súkromnú komunikáciu. A to nielen preto, že takýto krok nemá nič spoločné s etickosťou a férovosťou, ale môže skomplikovať aj prípadné budúce spolupráce,“ vysvetľuje Jamrichová. Zástupca spoločnosti podľa nej mal komunikovať formálne a odvolávať sa na porušenie zmluvy, ktorú zrejme mali uzatvorenú. V komunikácii sa PR manažérka podľa Jamrichovej mala vyvarovať vyjadrení typu „naša bublina“.

Dištancujú sa

„Pokiaľ ide o osobné a emocionálne komentáre PR manažérky Slovenska, ide o vyjadrenie jej vlastných hodnôt a názorov, ktoré v žiadnom prípade nie sú oficiálnym stanoviskom spoločnosti,“ zdôraznila Szczechová, dištancujúc sa od správania Obadalovej. Nedištancovali sa však od influenceriek, ktoré pôsobili v Korčokovom tíme. Ten sa síce prezentoval, ako nezávislý, občiansky kandidát, no v jeho volebnom tíme bolo množstvo tvárí z opozičnej strany politického spektra. A tiež jedna z ambasádoriek spoločnosti Renault Slovensko... Podpora Silvie Kucherenko práve Ivanovi Korčokovi už počas moratória nikomu neprekážala.

VOLILA PETRA PELLEGRINIHO, PRICHÁDZA O KŠEFT! ALAGIČ HOVORÍ O ŠIKANE!
Po športovcovi Attilovi Véghovi prišla o kšeft aj influencerka a moderátorka Jasmina Alagič. Dôvodom je podpora Petra Pellegriniho v prezidentskej kampani. Alagič hovorí o ŠIKANE a rozhodla sa e-mailovú komunikáciu zverejniť na sociálnej sieti... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Iná firma má problém

Attila Végh je dlhodobým ambasádorom aj pre značku Royal Water. Jej generálny manažér Peter Šúr pre Plusku povedal, že zmluva s Véghom neobsahuje klauzulu o nutnej apolitickosti. Potvrdil však aj vulgárne anonymné maily.

„Medzi nimi aj informácia, že čoskoro bude ukončená výroba bilbordov, kde budú zverejnené všetky spoločnosti, ktoré propagujú Attilu Végha,“ opisuje Šúr. Nechce to hodnotiť, ako vydieranie, momentálne hovorí skôr o vybičovaných emóciách, ktoré časom opadnú a nastúpi tolerancia.

 Či nejde o vydieranie, sa mu vraj hodnotí ťažko. Nateraz za tým vidí vybičované emócie posledných týždňov. „Tie azda čoskoro opadnú a my v sebe opäť nájdeme toleranciu a ľudskosť,“ dúfa Peter Šúr.

Umelec sa predviedol

Ozval sa však maliar Andrej Dúbravský, ktorý len nedávno pobúril verejnosť obrazom dvoch objímajúcich sa mužov, vystavený v budove Rozhlasu. Vtedy kritizoval ministerku kultúry, ktorá nesmie mať dosah na to, čo sa vystavuje. Dúbravský pred pár dňami ukázal, že ani jemu kádrovanie nie je cudzie.

„Okrem toho, že ‚čekujeme‘, ktoré firmy prestali s tými influencermi spolupracovať po voľbách, mali by sme dvojnásobne ‚čekovať‘ tie, ktoré neprestali!“ napísal na sociálnu sieť v súvislosti s dianím okolo Végha.

FB Andrej Dúbravský

Zahanbiť sa nenechal ani komentátor „nezávislého“ Denníka N Martin Milan Šimečka Ten si nevkusne podal Dominiku Cibulkovú – tá tiež v druhom kole podporila Petra Pellegriniho.

Zle je, citlivo zavnímala aj prezidentka. Ale neskoro

„Zastavme to, prosím, skôr ako sa nám to vymkne spod kontroly,“ vyzvala prezidentka spoločnosť po tom, ako muž na ulici vrieskal ako zmyslov zbavený po Erikovi Kaliňákovi, poslancovi NR SR. Otázne je, či sa to ešte dá zastaviť...

Česi píšu: Na Slovensku to po voľbách vrie!
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini vyzval slovenských občanov, aby zastavili nenávistné prejavy, ktoré sa od volieb v spoločnosti neustále stupňujú. Pellegrini vyslal odkaz najmä nevoličom, že je potrebné zmieriť sa s demokratickým... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik