POLIACI ZMARILI ATENTÁT NA ZELENSKÉHO!
20 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Poľskými bezpečnostnými službami vraj bola zmarená príprava atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského na európskom letisku, informuje americký portál Breitbart. Spoločná spravodajská operácia medzi Poľskom a Ukrajinou viedla k zatknutiu poľského občana, ktorý údajne vykonával nepriateľský prieskum na letisku, ktoré využíva ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodné lety.

Spoločnými silami

Prokurátorka poľskej národnej prokuratúry Anna Adamiak povedala, že počas vyšetrovania poľského občana "Pawla K." sa verilo, že bol v kontakte s ruskou rozviedkou a bol poverený zhromažďovaním spravodajských informácií na letisku Rzeszów-Jasionka. Letisko v Rzeszówe vo východnom Poľsku je hneď za hranicou neďaleko ukrajinského mesta Ľvov a Zelenskyj ho vzhľadom na zjavné riziko často využíva na medzinárodné lety namiesto letísk vo vlastnej krajine.

Prokurátorka Adamiak povedala: „Zistenia vyšetrovania ukazujú, že medzi úlohy podozrivého patrilo zhromažďovanie informácií, ktoré by pomohli pri plánovaní pokusu o atentát na prezidenta Ukrajiny ruskými službami... zadržaný bol obvinený z nahlásenia pripravenosti konať pre zahraničné spravodajstvo proti Poľskej republike, kvalifikované podľa čl. 130 § 3 Trestného zákona. Za tento skutok hrozí trest odňatia slobody až na 8 rokov."

Poľský vysielateľ Polsat informuje, že Paweł K. kontaktoval ruskú vojenskú rozviedku a mal „pomôcť ruským špeciálnym službám naplánovať možný útok na život hlavy cudzieho štátu – prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského“.

O tom, akú presnú formu mohol mať tento útok, sa verejne nešpekulovalo, ale letisko v krajine NATO je chránené raketami protivzdušnej obrany Patriot vyrobenými v USA,  uvádzajú londýnske noviny The Times . Podľa denníka sa letisko často využíva aj na návštevy Ukrajiny zo strany zahraničných politikov a na dodávky pomoci. V prípade politických návštevníkov je ďalšia cesta na Ukrajinu zvyčajne železnicou, jedným zo série špeciálnych VIP vlakov Ukrajinských železníc .

screenshot youtube | V. Zelenskyj

Rusi za tým vidia zastierací manéver

Rusko v reakcii na túto správu uviedlo, že zatknutie nebolo v skutočnosti dôkazom ruského sprisahania s cieľom zabiť Zelenského na európskom letisku, ale že to bol v skutočnosti krycí príbeh v rámci prípravy na pokus Západu zbaviť sa ukrajinského prezidenta.

Vyšetrovanie údajne spočívalo v spolupráci medzi poľským úradom pre vnútornú bezpečnosť, Národnou prokuratúrou a Mazovským (varšavským) oddelením odboru organizovaného zločinu a korupcie a ukrajinskou rozviedkou. Ukrajinské bezpečnostné služby o zatknutí uviedli: „...úzka spolupráca medzi SBU, generálnou prokuratúrou a štruktúrami činnými v trestnom konaní v Poľsku... Vďaka účinným opatreniam a efektívnej výmene informácií medzi oboma krajinami sa podarilo identifikovať agenta naverbovaného ruskými službami a zadržať ho na poľskom území“.

Nuž, v tejto vojne nič nie je stopercentné. Dodnes sme sa napríklad na sto percent nedozvedeli, kto je za teroristickým útokom na plynovody NORD STREAM.

Rysuje sa VÁŽNY ZLOM VO VOJNE!
Ukrajinské ozbrojené sily predpovedali „vážny posun v osude Donecka“. Ukrajinská armáda označila možnú stratu mesta Časov Jar za "vážnu zmenu v osude Donecka". Nie je to "dobré" Americká televízia CNN odvysielala reportáž, podľa ktorej je... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik