Najlepší by bol HULIAK z Očovej, junák, čo ho Poľana na svojich prsiach nadájala
20 | 04 | 2024 I Mária Škultétyová

Lucia Ďuriš Nicholsonová hovorí, že ľudia sú hovädá. Keby sa súťažilo o najhoršie, najlepší by mohol byť HULIAK. Najlepší HULIAK z Očovej.

Tentoraz to  urobila celkom rafinovane. Nenadáva Huliakovi priamo, nehovorí s ním z očí do očí. Možno  sa bojí jeho nespútanej povahy. Má strach z junáka, čo ho na svojich prsiach mohutných vysoká, divá Poľana nadájala. Preto sa radšej uchýlila k  milej rastlinke, do ktorej sa Huliak vyfajčil. Tej sa prihovorila.

Čo sa to vlastne stalo, čo ju pobúrilo?

Huliak húlil v parlamente, kde je to zakázané. A keby len to! On ten jedovatý smrad vydychoval do skla s rastlinkou, aby ju zabil. A s touto zelenou hrdinkou sa rozpráva naša Lucia.   Rozpráva sa s ňou jazykom, za ktorý by sa ani očovský bača, čo ho žandári chytali, nemusel hanbiť.  Hovorí jej o ľudských hovädách, o papalášizme, o Borisovi Kollárovi a džentlmenoch v parlamente. Hovorí o tom,  ako v tom našom, slovenskom, ona voľakedy Kuba nadájala a tetky  jej  do šľapiek nadávali. A teraz tie tetky volia huliakov.

Dokonalá bruselská panička dostala zo seba všetko zlo, čo jej jedovatá slina na jazyk priniesla. Ktovie. Možno vyfajčila nejakú rastlinku a dostala sa do tranzu. Lebo čo si, chúďatko ofajčené, muselo vypočuť, nemohla povedať v príčetnom stave.

Veď napokon, pozrite si to z prvej ruky

Milá rastlinka, do ktorej sa vyfajčil Huliak,

ľudia sú hovädá. Dokážu robiť strašné veci. Týrať zvieratá, ničiť prírodu. Ak platí, že parlamenty sú odrazom spoločnosti, tá slovenská je na tom veľmi zle. Ty si mala tú smolu, že si skončila na stole Huliaka. Keby sa niekedy súťažilo o najhoršie hovädo, mohol by byť najlepší. Najlepší Huliak z Očovej.

Pán poslanec sa do teba vyfajčil, rastlinka milá a pochválil sa tým na slovanských internetoch. Fajčí v budove nášho najvyššieho zákonodarného orgánu, kde je všeobecný zákaz fajčenia. Pamätám si časy, keď na vrchole papalášizmu sedel Boris Kollár, ktorého limuzína havarovala počas lock-downu práve v momente, keď sa nejaká dáma snažila usadiť k jeho nohám. Potrebovala ísť do lekárne a BK jej pomohol. My sme krajina gentlemanov, milá rastlinka. Najviac ich máme v parlamente.

Ja som bola mocne hejtovaná za papalášizmus. Dovolila som si priniesť do kancelárie malého Kuba, ktorého som dojčila. Tie tety, ktoré mi nadávali do šľapiek s pankhartom, teraz volia huliakov.

On mal byť ministrom životného prostredia. Pani prezidentka ho odmietla vymenovať. Ty to teraz na jeho stole schytávaš za všetku zeleň Slovenska, ktorú ako minister plánoval zdevastovať. Ministrom životného prostredia je Taraba. Ten síce nefajčí do rastliniek, ale chce vystrieľať medvede a vlky. A tá jeho Kuffa jazdí na štvorkolke po chránených lesoch a bez povolenia lieta vrtuľníkom nad vzácnymi hniezdiacimi vtákmi. Čo ti poviem, rastlinka moja. Život na Slovensku je naozaj ťažký. Asi môžeš byť rada, že sa Huliak do teba len vyfajčil. Zatiaľ.

Už 20 rokov má ľudstvo vedecké poznatky o tom, že rastlinky ako ty dýchajú, majú obehový systém, majú schopnosť vidieť, komunikovať, zapamätať si traumatické udalosti a sú citlivé. Poznajú nepriateľa a prežívajú stres. Rastliny nemajú vedomie. Huliak nemá svedomie. Napriek tomu pevne verím, že keď papradie ako ty, rastlinka milá, prežilo dinosaurov, prežije aj Huliaka.

Budem na teba intenzívne myslieť. Si moja zelená hrdinka.

LĎN

Slovo na záver

Za tieto výlevy nenávisti, za „poéziu v próze“ dostala autorka, možno budúca spisovateľka, pochvalné komentáre. Hovorí o ľuďoch, že sú hovädá, a oni ju zato chvália. To nevymyslíš, to je slovenský život!

Tak teda čujme, čo jej píšu

-Vážená pani Ď. Nicholsonová, máte vycibrený pisateľský štýl a schopnosť neuveriteľne presne, trefne a argumentačne úderne vystihnúť realitu. Zabudla som dodať, že s nadhľadom, satirou a vkusným humorom. Veľmi rada vás čítam. Kiežby ste mali čo najmenej námetov.

-Lucia, máte nesmierny talent na písanie, poézia v próze, pokračujte, prosím, s vašimi postrehmi aj naďalej.

A jeden rozumný celkom na záver.

-Pani dokonalá, toto je presne ten váš štýl myslenia. Vytypovať si obeť, navodiť zlú atmosféru a Slováci sa idú navzájom dourážať, vďaka vám, vďaka vašej frustrácii, že ste v politike nič nedokázali. Baví vás to???

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

PERFEKTNÝ FÍGEĽ KALIŇÁKA A FICA! TLIESKAM
Slovensko nevie 40 rokov postaviť ústrednú nemocnicu na Rázsochách. Výstavba nových nemocníc v Martine a Banskej Bystrici z peňazí plánu obnovy sa čoraz viac komplikuje a ich hrubé dokončenie do roku 2026 je už dnes ilúziou. Ako by to nestačilo,... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik