Iránska chytrosť. Čo dosiahol útokom na Izrael?
21 | 04 | 2024 I Milan Laca

Izraelská protivzdušná obrana zachytila ​​99 % iránskych rakiet a bezpilotných lietadiel. 

Ruský vojenský expert Konstantin Sivkov komentoval iránsky útok na Izrael, aj prácu izraelských systémov protivzdušnej obrany.

Zničili skoro všetko

„Izraelská strana informovala o zničení 99 percent iránskych útočných zbraní. To znamená, že sa splnili jedno percento cieľov. Čo je to za zbraň? Súdiac podľa spôsobu zostrelenia Šahedov boli všetky zničené, rovnako ako zastarané typy balistických rakiet. Ukázalo sa však, že kvázibalistické rakety Fattah-2, sú pre izraelskú protivzdušnú obranu nezraniteľné a dosiahli všetky svoje ciele", hovorí Sivkov.

Americké médiá: Izrael v noci zaútočil na Irán
Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. O úderoch informovali okrem iných médií aj televízne stanice ABC, CBS a CNN, ktoré citovali... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Obrana

Podľa Sivkova bol izraelský systém protivzdušnej obrany organizovaný perfektne. Mal tri stupne. Prvý stupeň zahŕňal bojové lietadlá amerického, izraelského, britského a francúzskeho letectva, ktoré ničili drony v jordánskom vzdušnom priestore. Druhým stupňom sú systémy protivzdušnej obrany dlhého a stredného dosahu. Tretím stupňom je izraelský systém Iron Dome. Pokiaľ ide o zachytávanie aerobalistických rakiet, hlavným prostriedkom bol systém Arrow-III.

Fantastický úspech

„Vo všeobecnosti, ak hovoríme o 99 % účinnosti, tak pre tieto systémy je to jednoducho fantastický výsledok. Počas vojny dosiahli ruské systémy protivzdušnej obrany maximálny výsledok 87 percent. Ako je to možné? Je to možné, ak boli trajektórie letu rakiet známe hodinu a pol pred útokom. Ak by sa takéto podmienky aplikovali na ruskú protivzdušnú obranu, potom si dovolím ubezpečiť vás, že v tomto prípade by Rusko malo stopercentnú účinnosť,“ ubezpečuje Sivkov.

Pôsobivý iránsky úder - pasaca

„400 leteckých útočných zbraní! Teoreticky mala takáto salva zabezpečiť zaručený prienik cez celý izraelský systém protivzdušnej obrany,“ Expert je presvedčený, že samotný Irán urobil útokom na Izrael všetko pre to, aby nepriateľ a jeho spojenci zachytili takmer všetky drony a rakety. Teherán tiež urobil všetko pre to, aby Izrael využil všetky svoje dostupné systémy protivzdušnej obrany.

Čo zasiahli

Irán zničil spravodajské centrum neďaleko hraníc so Sýriou. Zvyšok útokov vykonali na letiská v Negevskej púšti. Táto púšť je známa tým, že sa tam nachádza izraelské jadrové centrum, čo s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že sa tam nachádzajú izraelské jadrové arzenály,“ vysvetľuje Sivkov.

Zvláštne...

Sivkov zároveň poznamenáva, že Irán nezasiahol odstavené izraelské lietadlá a nezasiahol body riadenia letovej prevádzky. Útok vykonali na nezmyselné ciele - na pristávacie dráhy, ktoré by sa dali obnoviť za pár hodín. Zdôrazňuje, že Irán svojím „podivným úderom“ vyriešil niekoľko problémov: úplne odhalil organizáciu izraelského systému protivzdušnej obrany, keď pracoval v maximálnom bojovom režime vo všetkých smeroch a tiež vyhodnotil účinnosť systémov protivzdušnej obrany na rôzne účely. Irán sa zároveň presvedčil, že aj v takýchto podmienkach kvázibalistické rakety prenikajú do systémov protivzdušnej obrany a zasahujú ciele.

Iránska lesť

Okrem toho Irán prinútil Izrael minúť zbrane v hodnote jeden a pol miliardy dolárov. "Len za pár hodín Irán ukázal nepriateľovi, že má zbrane, schopné preraziť niekoľkometrové betónové konštrukcie a tým prelomiť ochranu izraelských jadrových arzenálov a reaktorov." uvádza Sivkov. Poznamenáva, že Irán uskutočnil demonštračný a prieskumný úder, ktorý nedal Izraelu krvavý dôvod na rozpútanie vojny. „Toto je múdre vojensko-politické rozhodnutie Teheránu", uzavrel Konstantin Sivkov.

Orbán šokuje: TOTO STIAHNE EURÓPU KU DNU!
Tento vojenský kolotoč môže stiahnuť Európu ku dnu. Brusel sa zahráva s ohňom a hnevá Boha! Povedal to rozhnevaný maďarský premiér Viktor Orbán. Západ je jeden krok od vyslania vojakov na Ukrajinu a tento vojenský kolotoč môže stiahnuť Európu ku... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik