ŠOKUJÚCE! Z ľadovej jaskyne na Slovensku po 200 rokoch zmizol ľad (GALÉRIA)
19 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Už ani tie jaskyne nie sú, čo bývali. Jedna z najstarších ľadových jaskýň v Európe po takmer 200 rokoch stratila svoju tvalú ľadovú vrstvu. Demänovská ľadová jaskyňa sa tak možno vráti k svojmu pôvodnému názvu – Čierna, informujú tvnoviny.sk.

Ako sa to mohlo stať, vysvetlil odborník. Tiež objasnil, čo bude potrebné, aby sa ľad do tejto jaskyne vrátil. Musia sa jej prípadní návštevníci obávať toho, že túto turisticky atraktívnu jaskyňu zatvoria?

Pomaly, potichu

Ešte pred 11-timi rokmi bola ľadová vrstva  v jaskyni na úrovni zábradlia, o tri roky neskôr klesla na úroveň chodníka. Správca jaskyne Michal Lopčiansky hovorí, že pred každou sezónou bolo nutné ľad z chodníkov odstraňovať, aby sa vôbec dali využívať. Behom 15-20 rokov sa však ľad stratil.

Prečo je tomu tak

„Akonáhle sa nevyskytujú chladné dlhotrvajúce zimy, jaskyňa sa nedostatočne prechladí. Keď aj napadne sneh, ten sa rýchlo roztopí, voda rýchlo kvapká do jaskyne a nestíha zamŕzať,“ hovorí pre tvnoviny Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň.

Aby sa ľadová vrstva v jaskyni obnovila, bolo by potrebných množstvo tuhých, stabilných zím s pozvoľným nástupom jari.

Ako môže nadmerná konzumácia cukru viesť k duševným poruchám
55-ročná Kate (pseudonym) trpela depresiou, úzkosťou a posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Jej emócie dramaticky kolísali, bojovala s prejedaním sa, ktoré vyústilo do obezity. Tieto problémy pretrvávali celé desaťročia bez náznakov... Čítať ďalej
18 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Stále obľúbená

Bella hovorí, že tento trend pociťujú všetky ľadové jaskyne, aj tie v Alpách. Demänovská ľadová jaskyňa sa stále teší vysokej návštevnosti, aj v tomto roku sa jej otvorenie pre návštevníkov chystá od 15. mája. Pre návštevníkov tu majú pripravené napríklad nové, pôsobivé osvetlenie a to aj v miestach, kde predtým ľad nebol. Nuž a stopy po ľadovom pancieri na povrchu jaskyne sú stále viditeľné a to sa nezmení ešte dlhé roky.

Do úvahy však prichádza zmena jej názvu. Vlastne – návrat k pôvodnému Čierna jaskyňa.

Demänovská ľadová jaskyňa má aj svoju zberateľskú "nulovú" bankovku
Demänovská ľadová jaskyňa má aj svoju zberateľskú "nulovú" bankovku
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Demänovská ľadová jaskyňa má aj svoju zberateľskú "nulovú" bankovku

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik