Lekári sú v strehu! Prichádza ďalšia pandémia?
19 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Lekári sú v strehu. Z Argentíny v Južnej Amerike hlásia zvýšený výskyt záhadného respiračného ochorenia podobného tomu, ktoré spustilo pandémiu covid-19. Varovanie pred ním pred niekoľkými dňami vydal aj Medzinárodný systém dohľadu nad verejným zdravím ProMed, informuje portál čas.sk.

Hrozba prichádza z Argentíny

Medzinárodný systém dohľadu nad verejným zdravím ProMed toto varovanie vydal 17. apríla po tom, ako v Buenos Aires nahlásili 60 prípadov neznámeho ochorenia.

Rovnaká databáza podľa portálu čas.sk s odvolaním sa na The Mirror upozornila koncom roka 2019 na covid 19.

„Za posledných 30 dní sa zdá, že v Buenos Aires došlo k nárastu ťažkého atypického zápalu pľúc, ktorý si vyžaduje kritickú starostlivosť. Postihnuté osoby sú väčšinou mladí ľudia bez závažných rizikových faktorov," uvádza sa v anonymizovanom upozornení. Argentínske úrady oficiálne vyhlásenie neposkytli, no pacienti podľa upozornenia ProMed pacienti potrebovali na pomoc s dýchaním mechanickú pľúcnu ventiláciu.

„Viac ako tretina postihnutých vykazovala príznaky psitakózy, ochorenia spôsobeného typom chlamýdií, ktoré sa vyskytujú u vtákov. Mnohí z nich však v minulosti nemali zjavný kontakt s vtákmi,“ uvádza sa v upozornení.

Exminister školstva: Bolo by to smiešne, keby to nebolo také tragické
Ľavicový politik Juraj Draxler konštatuje, že na predstaviteľoch hnutia Progresívne Slovensko a ich voličoch sa mu páči jedna vec. Ich principiálnosť. Na Facebooku vo svojom zamyslení ako príklad uvádza nemenovanú krajinu, ktorá pred pár mesiacmi... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Zodpovedné budú papagáje?

Psitakózu lekári poznajú, ako ako horúčku papagájov. Aktuálne vyvoláva obavy príznakmi podobnými chrípke, ktoré môžu prerásť do zápalu pľúc. Podľa denníka Daily Star, na ktorý sa Čas odvoláva, zväčša sa jej obávajú starší ľudia alebo ľudia s oslabeným imunitným systémom

„Hoci sa zdá, že etiológia niektorých prípadov je psitakóza, môže ísť o viacero pôvodcov. ProMed by ocenil viac informácií o týchto prípadoch," uvádza sa vo vyhlásení.

„Je nepravdepodobné, že by to predstavovalo širšiu hrozbu," hovorí vyhlásenie, no denník Daily Mail informuje o výzvach odborníkov, aby zdravotníci nebrali situáciu na ľahkú váhu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik