Matovič celý bez seba ZVEREJNIL list KDH šéfke eurokomisie! Podľa neho čítanie LEN PRE SILNÉ ŽALÚDKY
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Tak sa zdá, že KDH pomaly, malými krôčikmi dostáva rozum. Jej predstavitelia avizovali, že do Bruselu pošlú list, v ktorom sa zastanú právneho štátu na Slovensku. Nevedno, či im konečne svitlo, že kydaním na Slovensko v zahraničí neporazia Smer, ale ublížia svojej vlasti, ľuďom a samosprávam, no ich vyhlásenia sa stretli s tvrdým odporom lídra hnutia, ktoré si hovorí Slovensko - Igorom Matovičom. A bývalý premiér so zjavným znechutením zverejnil list KDH Ursule von der Leyen.

"Najprv som si myslel, že sa mi sníva. Potom, že to rozdýcham. Nevyšlo ani jedno. Tak sa len pýtam, že či sú vážne v KDH presvedčení o tom, že Slovensko je po atentátoch vlády organizovaného zločinu reálne schopné vyšetrovať a stíhať korupčníkov? Ja si to teda vôbec nemyslím a úprimne sa obávam, aby sa KDH nakoniec nevydalo cestou otvorenej kolaborácie s absolútnym Zlom, ktoré nám vládne," nedokáže postoj KDH predýchať Igor Matovič.

"AJ VY SI MYSLÍTE TO, ČO KDH?" - pýta sa expremiér na sociálnej sieti svojich čitateľov. A vzápätí uverejnil list KDH, no predtým upozornil, že čítanie je len pre silné žalúdky.

List KDH šéfke eurokomisie:

Vážená pani Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie,

obraciame sa na Vás v naliehavej záležitosti týkajúcej sa diskusie vyvolanej listom Európskej komisie zo dňa 28. 03. 2024, ktorý bol adresovaný podpredsedovi vlády Petrovi Kmecovi. Tento neverejný list bol zverejnený slovenskými médiami a stal sa predmetom vnútornej politiky. Diskusia sa týka úvahy o pozastavení platieb z plánu obnovy pre Slovenskú republiku kvôli zmenám v oblasti trestného práva, najmä zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR. Túto úvahu odmietame.

Kresťanskodemokratické hnutie je opozičnou politickou stranou, ktorá mala a má vážne politické výhrady k vládou SR a Národnou radou SR schváleným zmenám v slovenskom trestnom práve, osobitne k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. V tejto súvislosti však považujeme za potrebné zdôrazniť, že táto zmena je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ a podľa nášho názoru minimálne nateraz nie sú dané dostatočné dôvody, aby bol spochybňovaný základný charakter Slovenskej republiky ako právneho štátu, a už vôbec nie, aby mohlo byť Slovensko finančne postihované.

Kresťanskodemokratické hnutie malo zásadné výhrady aj k novele Trestného zákona najmä z dôvodu, že kombináciou i) zníženia trestných sadzieb, ii) skrátenia premlčacích lehôt, iii) zvýšenia hodnôt pri definícii jednotlivých pásiem škody a iv) niekoľkých iných úprav by došlo k príliš zásadnej zmene kurzu domáceho trestného práva. Pri týchto zmenách sme navyše mali silné podozrenie, že sú motivované viac osobnými záujmami niektorých predstaviteľov vládnej moci ako úprimnou snahou o modernizáciu trestného práva. Napriek tomu súhlasíme s tým, že je vhodné, aby na Slovensku došlo aj k zásadnejšiemu zníženiu trestných sadzieb za ekonomickú kriminalitu, keďže tieto sú komparatívne neporovnateľne prísnejšie ako v absolútnej väčšine členských krajín EU (a v minulosti mohli byť aj preto zdrojom zneužívania moci).

Zároveň je faktom, že účinnosť novely Trestného zákona bola pozastavená uznesením Ústavného súdu SR. Je teda pravda, že na Slovensku vznikli vážne pochybnosti o primeranosti niektorých zmien. Avšak rovnako je pravda to, že na Slovensku veľmi dobre zafungoval systém kontroly zo strany nezávislého Ústavného súdu SR.

Napriek uvedenému, diskutovaným dôvodom vedúcim potenciálne až k de facto finančným sankciám má byť najmä zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR. V tejto súvislosti ide podľa nášho názoru bez akýchkoľvek pochybností o vnútornú vec Slovenskej republiky. Vo faktickej rovine znamená zrušenie ÚŠP zmenu vo vnútornej organizácii práce. Nejde teda o paradigmatickú zmenu v systéme kontroly zákonnosti. Nie je tým nijako dotknuté hmotné právo ani povinnosť stíhať každý jeden trestný čin, o ktorom sa dozvedia orgány činné v trestnom konaní. Rovnako nedošlo k žiadnemu zásahu do systému súdnej moci.

Na vnútorné organizačné zmeny pochopiteľne môžu byť, a aj sú, rozličné názory, pričom Kresťanskodemokratické hnutie opakovane túto zmenu kritizovalo a požadovalo zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Nemožno mať však žiadne pochybnosti o tom, že ide o zmeny, na ktoré Slovensko ako členský štát EÚ má plné právo a s ktorými, naopak, nemožno spájať žiadne následky v podobe finančných postihov SR, ktorej obeťou by boli občania SR a jeho regióny. Rovnako nesúhlasíme s tým, že iba z dôvodu de facto vnútorného prerozdelenia práce, navyše pri zachovaní princípu kontinuity v živých veciach, by mohlo dôjsť k porušeniu zmluvných záväzkov vo vzťahu k plánu obnovy. Opačná interpretácia by viedla k absurdným záverom, v zmysle ktorej by členský štát stratil právo na organizačné zmeny len z dôvodu, že bol vo vzájomnej komunikácii popísaný systém činnosti orgánov činných v trestnom konaní platný k určitému dátumu.

Ďalej poukazujeme na skutočnosť, že Ústavný súd SR nepozastavil účinnosť zmeny týkajúcej sa organizácie prokuratúry, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že táto otázka prejde testom ústavnosti. Rovnako upriamujeme pozornosť na činnosť Úradu európskeho prokurátora (EPPO), ktorý má pôsobnosť pri vyšetrovaní trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie a ktorý na Slovensku funguje od roku 2021. Aj v tejto súvislosti by sme radi zdôraznili, že Kresťanskodemokratické hnutie má eminentný záujem na tom, aby v žiadnom členskom štáte nemohlo dochádzať k zneužívaniu spoločných európskych zdrojov.

Radi by sme Vás zároveň uistili, že situáciu v činnosti slovenských orgánov činných v trestnom konaní sledujeme a na akékoľvek nezrovnalosti budeme nekompromisne poukazovať. Zohľadniac horeuvedené, žiadame, aby Európska komisia tieto záležitosti posudzovala vecne, s ohľadom na skutočný právny a faktický stav, pri plnom rešpekte k právu členského štátu riadiť si vlastné záležitosti a najmä bez akéhokoľvek súvisu s vnútropolitickým dianím.

Opozícia sa ROZPADÁ a Matovič vo VÝVRTKE: Sníva sa mi? KDH SA ZBLÁZNILO!
Tak sa zdá, že KDH pomaly, malými krôčikmi dostáva rozum. Jej predstavitelia avizovali, že do Bruselu pošlú list, v ktorom sa zastanú právneho štátu na Slovensku. Nevedno, či im konečne svitlo, že kydaním na Slovensko v zahraničí neporazia Smer,... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik