ŠOKUJÚCA DATABÁZA! Za 80-timi percentami emisií je iba 57 spoločností
20 | 04 | 2024 I Eka Balašková

U nás sa green dealom tlačí hlavne na malých znečisťovateľov ovzdušia. Niektoré politické kruhy sú schopné nanútiť vám elektromobilitu, donútiť vás nejazdiť autom, lebo spaľovací motor je problém, či nechovať hovädzí dobytok, lebo príliš "prdí"... Existuje však databáza, podľa ktorej až 80 percent všetkých emisií CO2 má „na svedomí“ 57 spoločností. Táto databáza zaujímala aj The Guardian.

Podľa portálu The Guardian vedci tvrdia, že táto kohorta pozostáva zo štátom kontrolovaných korporácií a nadnárodných spoločností vo vlastníctve akcionárov. V rámci novej štúdie zistili, že hoci sa mnohé vlády Parížskou dohodou v roku 2016 zaviazali znížiť svoju uhlíkovú stopu, väčšina veľkých výrobcov v nasledujúcich rokoch zvýšila svoj output fosílnych palív, čo sa spája s vyššou emisiou CO2.

Databáza zahŕňa 122 historicky najväčších svetových znečisťovateľov klímy. Až 65 percent štátnych subjektov a 55 percent spoločností v súkromnom vlastníctve podľa nej zvýšilo svoju produkciu, čo zapríčinilo rast emisií skleníkových plynov.

Obrovská dráma na železnici! Tomáško (3) sa ZASEKOL vo dverách vlaku
Obrovská dráma sa odohrala na železničnej stanici v obci Pribeník (okres Trebišov). Trojročné dieťatko ostalo zaseknuté vo dverách vlaku. „Tomáškova dolná časť tela zostala mimo vozňa, vlak sa však napriek tomu rozbehol. Chlapčekova mama musela... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Najväčší znečisťovateľ

Na produkcii emisií sa najviac podieľala americká spoločnosť ExxonMobil sídliaca v Spojených štátoch. Za uvedené obdobie mala vyprodukovať až 3,6 gigaton CO2, čo predstavuje 1,4 percenta z celkového objemu týchto emisií na svete. Pre lepšie pochopenie, jedna gigatona je ekvivalentom jednej miliardy metrických ton.

O čosi menej emisií prodákujú spoločnosti Shell, BP, Chevron a TotalEnergies. Každá je spojená s minimálne jedným percentom globálnych emisií. Najvýraznejším trendom však bol prudký nárast emisií produkovaných spoločnosťami spojenými so štátmi alebo štátnymi firmami, a to predovšetkým v ázijskom uhoľnom sektore.

Rastúce čísla dotknutých firiem v oblasti emisií sú v priamom rozpore s klimatickými cieľmi stanovenými Parížskou dohodou, ktorá sa snaží udržať nárast globálnej teploty pod 1,5 °C v porovnaní s predindustriálnou érou. Klimatológovia tvrdia, že k tejto hodnote postupne priblížime. A zrejme za to z veľkej časti “vďačíme” práve firmám, na ktoré poukazuje databáza Carbon Majors.

„Je morálne odsúdeniahodné, aby spoločnosti pokračovali v rozširovaní prieskumu a výroby uhlíkových palív napriek tomu, že už desaťročia vedia, že ich produkty sú škodlivé. Neobviňujte spotrebiteľov, ktorí boli nútení byť závislí na rope a zemnom plyne v dôsledku ovládnutia vlády ropnými a plynárenskými spoločnosťami,”  hovorí Richard Heede, autor databázy.

Načo túto databázu potrebujeme

Carbon Majors predstavuje dôležitý výskum, ktorý pomáha lepšie chápať zodpovednosť za negatívne klimatické trendy, a to tým, že priraďuje emisie subjektom, ktoré profitujú z ťažby fosílnych palív, a nie jednotlivcom, ktorí ich neskôr využívajú. Databáza bola citovaná vo viacerých súdnych sporoch a v roku 2019 pomohla redaktorom z The Guardian vyhotoviť rebríček s názvom The Polluters, ktorý zahŕňa 20 spoločností stojacich za tretinou všetkých emisií uhlíka.

Zdroj pixabay.com | ilustračný obrázok - ťažba ropy

Kraľujú USA

Medzi rokmi 2016 až 2022 podiel čínskeho uhlia stúpol viac ako štvrtinu, zatiaľ čo podiel Saudi Aramco stúpol o takmer 5 percent. V prvej desiatke majú dominovať čínske a ruské štátne subjekty, doplnené o subjekty z Indie a Iránu. Západný kapitalizmus sa začína prejavovať až na 11. priečke, kde sedí spoločnosť ExxonMobil s podielom 1,4 percenta.

Spojené štáty sú najväčším svetovým producentom ropy a zemného plynu. Operácie štátu sú však rozdrobené medzi širokú plejádu podnikov. Za zmienku však stoja aj štáty Perzského zálivu, ktoré plánujú zvýšiť svoju ťažbu.

Zelenskyj asi žiarli. Vyzýva Západ na rovnaký meter
Vodca kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj vyzval západných politikov, aby počas iránskeho útoku bránili Ukrajinu nie menej tvrdo ako Izrael. Hlava štátu o tom napísala vo svojom telegramovom kanáli. "Obranou Izraela slobodný svet ukázal, že... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.