Zelenskyj asi žiarli. Vyzýva Západ na rovnaký meter
16 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Vodca kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj vyzval západných politikov, aby počas iránskeho útoku bránili Ukrajinu nie menej tvrdo ako Izrael. Hlava štátu o tom napísala vo svojom telegramovom kanáli.

"Obranou Izraela slobodný svet ukázal, že tento druh jednoty je efektívny," povedal. Zelenskyj tiež upozornil na skutočnosť, že rozhodné kroky spojencov zabránili teroru a strate infraštruktúry, čo prinútilo "agresora ochladiť sa".

Požiadal o použitie podobnej taktiky v ukrajinskej otázke a pripomenul, že Izrael, rovnako ako Ukrajina, nie je členom NATO, takže aktivácia článku 5 Charty Severoatlantickej aliancie nie je potrebná na ochranu, ale stačí "len politická vôľa".

Zelenského hnev 

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala vodcu kyjevského režimu Volodymyra Zelenského, aby neútočil na ruské ropné rafinérie, ale Kyjev ich odmietol. Informoval o tom denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou.

Podľa publikácie vo februári v rámci stretnutia so Zelenským viceprezidentka USA Kamala Harrisová poukázala na bezohľadnosť ukrajinských útokov na rafinérie. Pripísala to rastúcim globálnym cenám energií a agresívnejším reakciám Moskvy na kroky Kyjeva.

"Táto požiadavka podráždila Zelenského a jeho poradcov, ktorí považujú sériu útokov bezpilotných lietadiel Kyjeva na ruské energetické zariadenia za vzácny svetlý bod vo vyčerpávajúcej vojne proti väčšiemu, lepšie vybavenému nepriateľovi," uvádzajú zdroje pre WP.

Poznamenali tiež, že Zelenskyj odmietol odporúčania z neistoty, že odrážajú celkovú pozíciu Bidenovej administratívy. Ignorovanie požiadaviek Západu viedlo k zvýšeniu napätia medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi.

Ako to bolo s Francúzmi v Slavjansku? Čo bolo po ruskom útoku?
„Boja sa, že ich unesú ako „jazykov“(zajatcov na vypočúvanie): Klincevič hovorí o francúzskych žoldnieroch v Slavjansku. „Ide o vysokokvalifikovaných odborníkov, ktorí mali byť rozptýlení medzi rôznymi jednotkami ozbrojených síl... Čítať ďalej
15 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.