SMUTNÁ SPRÁVA Zomrela jedna z popredných osobností slovenského FILMU
16 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

RTVS na sociálnej sieti informovala o úmrtí poprednej osobnosti slovenskej kinematografie – režisérky Evy Štefankovičovej.

Portál regiony.sk pripomína, že Eva Štefankovičová patrí medzi prvé slovenské filmové a televízne režisérky. Pri filme pracovala postupne ako klapka, skriptka alebo asistentka réžie.

Ako samostatná režisérka začínala v Štúdiu krátkych filmov (Pozvanie ku streľbe kráľovskej, 1973), v 70. – 80. rokoch nakrútila rad dokumentárnych filmov (Pocta, Adresát neznámy, Divadlo, Murár z Pribyliny, Vzdušný most, Malí branci, Stavitelia vzdušných zámkov, Spevák Peter Dvorský a i.), viaceré zamerané na „ženské“ témy, materstvo a starostlivosť o dieťa (Pieseň pre teba, Mama, to nie je len slovo, Neobyčajná rozprávka).

Pre Československú televíziu Bratislava nakrútila dokumentárne filmy Sila, Prázdne hniezda, Mama, ale slobodná, Rooming In a ď. V roku 1982 debutovala dlhometrážnym hraným filmom pre deti Čarbanice, nasledovali Slané cukríky (1985), Nemožná (1987), Kúpeľňový hráč (1988).
V rokoch 1990 – 1991 nakrútila dva dlhometrážne dokumentárne filmy: Vedľajšie zamestnanie: matka (nový sprievodca inteligentnej ženy po reálnom socializme a …?) a Všetci spolu… (po slovensky), ktorými reflektovala stav spoločnosti – jednak z pohľadu historického aj súdobého postavenia žien, a jednak z pohľadu transformácie spoločnosti po Nežnej revolúcii.

Svoje posledné filmy nakrútila pre Slovenskú televíziu: Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi, Výťah do neba, Mama, chcem byť modelka.

Významné domáce ocenenia získala za svoju dokumentárnu tvorbu.

Jej osobnosť si diváci môžu pripomenúť na Dvojke v stredu o 10.00 h televíznym filmom Nemožná.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.