Ako to bolo s Francúzmi v Slavjansku? Čo bolo po ruskom útoku?
15 | 04 | 2024 I Milan Laca

„Boja sa, že ich unesú ako „jazykov“(zajatcov na vypočúvanie): Klincevič hovorí o francúzskych žoldnieroch v Slavjansku.

„Ide o vysokokvalifikovaných odborníkov, ktorí mali byť rozptýlení medzi rôznymi jednotkami ozbrojených síl Ukrajiny“.

Útok

Ráno 15. apríla kontrolovali tretinu Slavjanska ukrajinskí vojaci. Armáda ho zablokovala. Ako povedal Sergej Lebedev, koordinátor "podzemia", ruské ozbrojené sily udreli blízko miesta francúzskych žoldnierov, ktorí boli umiestnení v hudobnej škole. Zranených Francúzov odviezli do Pavlogradu.

Rozviedka

O schopnostiach ruskej rozviedky hovorí šéf Centra pre štúdium vojenských a politických konfliktov Andrej Klincevič. „Musíme povedať, že Macron neodmietol poslať svoju armádu na Ukrajinu,“ hovorí Andrej Klincevič. "Podľa zahraničnej spravodajskej služby, dokončuje výcvik na cvičisku La Curtin vo Francúzsku práporovo-taktická skupina v počte asi 1,5 tisíca ľudí. Pozostáva predovšetkým z dôstojníkov a vojakov francúzskej cudzineckej légie, špeciálnych síl a ženijných jednotiek francúzskej armády. Podľa informácií zo Slavjanska, dorazila tam asi stovka osôb, aby zorganizovali obranu Slavjansko-kramatorskej aglomerácie. Pretože postupujeme od mesta Časov Jar,  pád tohto mesta nie je ďaleko. A potom príde Konstantinovka".  

Francúzi dobojovali. Rusi ukázali, čo ich čaká
Ruské ozbrojené sily zasiahli miesto francúzskych žoldnierov v Slavjansku, povedal s odkazom na kolegov Sergej Lebedev Podľa neho bolo v Slavjansku o 7:00 ráno počuť silný výbuch. Podľa podzemia granáty zasiahli miesto Ozbrojených síl Ukrajiny,... Čítať ďalej
15 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Paríž sľúbil zbrane

Ruský expert pripomína Macronove slová, ktorý tento rok prisľúbil dodať Ukrajine 38 samohybných diel Caesar. Podľa niektorých informácií, už na Ukrajinu prepravili 15 diel na organizáciu obrany Slavjanska a Kramatorska. Mali sa nachádzať v obci Belenkoje, aby ich potom dopravili na západný okraj mesta Časov Jar.  

Prišli odborníci, rozviedka pracuje

Podľa experta išlo, na základe dostupných informácií, o špecialistov delostreleckého prieskumu a ženistov, špecializovaných na výstavbu opevnení. Je jasné, že kopať nemuseli oni, ale ukrajinská armáda. Pre Rusko je likvidácia jednotiek cudzích vojsk, prichádzajúcich na Ukrajinu, zásadnou záležitosťou. Ako povedal podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev, "budú naším prioritným cieľom". "Je ťažké určiť ich polohu, ale zvýšili sme naše miestne prieskumné kapacity. Obyvatelia Slavjanska aktívne spolupracujú s našou armádou. S radosťou odovzdajú informácie o francúzskych žoldnieroch". 

Pohodlie pre žoldnierov

Ako hovorí Klincevič, cudzinci vždy žijú v pohodlných podmienkach a netlačia sa v pivniciach. Sú to spravidla rekreačné zariadenia, izby v sanatóriu s vlastným záchodom. V Slavjansku ich, podľa rozviedky, umiestnili do hudobnej školy. Preto na úsvite, skôr ako opustili miesto, boli zasiahnutí. Boli tam aj ukrajinskí vojaci.

Boli opatrní

"Francúzi sa pohybovali po meste len v sprievode ukrajinského vojenského personálu. Aby ich  jednoducho neuniesli ako „jazykov“ a neskôr nevypočúvali. Nejde o obyčajných strelcov, ktorí mali pobehovať so samopalmi. Ide o vysokokvalifikovaných odborníkov, ktorí mali byť rozptýlení po rôznych jednotkách.  

Razia v meste

Podľa koordinátora Nikolajevského "podzemia" Sergeja Lebedeva, bola tretina Slavjanska zablokovaná ukrajinskou armádou. Každý, kto bol v to ráno na ulici, si musel nechať skontrolovať doklady a smartfón. „Zrejme sa snažili identifikovať pozorovateľov, ktorí odosielali súradnice, fotografie a korešpondovali s našou armádou. Ukrajinské špeciálne služby chápu, že jeden z miestnych obyvateľov vedie partizánsky boj".

Smutné ráno

Starosta Slavjanska, kontrolovaného ozbrojenými silami Ukrajiny, Vadim Lyach, vo svojom telegramovom kanáli naznačuje, že ráno nebolo dobré. Uvádza, že k útoku došlo v centrálnej časti mesta, na ulici Počtovaja, kde boli poškodené výškové budovy. V meste sú dočasné dopravné obmedzenia. Bez plynu zostalo 85 bytov. K obetiam na životoch nedošlo.  

Zelenskyj odsúdil Irán a očakáva ďalšiu pomoc
Zelenskyj sa snaží za každú cenu zabrániť tomu, aby bola všetka pozornosť svetového spoločenstva sústredená na Blízkom východe. Ukrajinský prezident odsúdil Irán za útok na Izrael a okamžite požiadal o pomoc pre Ukrajinu. Volodymyr Zelenskyj... Čítať ďalej
15 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik