Sobotňajší iránsky útok na Izrael ukázal dve veci
15 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone porovnal útok Iránu na Izrael s ruskými útokmi na Ukrajinu. Podľa inštitútu iránsky útok ukázal, že Ukrajina sa môže účinnejšie brániť proti ruským útokom, ak má čo robiť. A keď nemá čo robiť, pretože Američania zastavili pomoc napadnutej krajine, Ukrajinci platia vysokú cenu. Inštitút tiež opísal, aká vysoká je táto cena. Zelenskyj povedal, čo budú Ukrajinci teraz potrebovať.

Sobotňajší iránsky útok na Izrael, proti ktorému Islamský štát spustil vlnu bezpilotných lietadiel a rakiet, ukázal podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone dve veci. Po prvé, tesná blízkosť Ruska a celková geografia krajiny je pre Ukrajincov problémom. Vzdialenosť medzi Iránom a Izraelom, ktorá je viac ako tisíc kilometrov, dáva Izraelu čas reagovať na útok, poslať stíhačky do vzduchu a aktivovať ďalšie systémy protivzdušnej obrany.

Ale buďte opatrní

Ukázal tiež, že ak by Ukrajina mala k dispozícii viac prostriedkov protivzdušnej obrany, ako to má Izrael, bola by schopná zostreliť viac ruských rakiet a dronov a chrániť tak dôležité objekty a predovšetkým životy vojakov, ale aj civilistov. Muži, ženy a deti.

"Ukrajina potrebuje značné vybavenie západných systémov protivzdušnej obrany a stíhačiek schopných zachytiť drony a rakety, aby vytvorila kombinovaný dáždnik protivzdušnej obrany, ktorý je aspoň vzdialene rovnako efektívny ako ten, ktorý Izrael a jeho spojenci úspešne použili 13. apríla," napísal Washingtonský inštitút.

"Všetkých 15 balistických rakiet a sedem zo 44 striel s plochou dráhou letu odpálených ruskými silami proti ukrajinským energetickým zariadeniam v noci z 21. na 22. marca úspešne preniklo ukrajinskou protivzdušnou obranou. Niektoré z rakiet výrazne poškodili vodnú elektráreň Dneper (HPP) v meste Záporožie, úplne ju odstavili a oprava elektrárne bude nejaký čas trvať," uviedol inštitút konkrétny príklad.

Pokiaľ Ukrajinci dostávali pomoc najmä z USA, dokázali odraziť viac útokov a dokázali opraviť prakticky všetky objekty, ktoré Rusi zničili v zime 2022/2023. A teraz, v posledných dňoch, Rusi zničili všetko, čo Ukrajinci opravili po zime 2022/2023.

Rusi odmietli odsúdiť iránsky útok na Izrael a tvrdili, že Iránci len reagovali na izraelský útok z Damasku z 1. apríla.

Rusi teraz údajne počítajú s tým, že by mohli chcieť mať do 9. mája, výročie ukončenia takzvanej "mierovej dohody". Veľká vlastenecká vojna, dobyť celý Chasiv Yar. Podľa ISW však tento cieľ nie je veľmi realistický.

Najvyšší ukrajinský vojenský veliteľ Oleksandr Syrskyj však nie je taký optimistický a varoval, že Rusi sa skutočne pokúsia dobyť Chasiv Yar a situácia na fronte je naozaj zlá. "Plány nepriateľa brzdí hrdinská obrana našich brigád, ktoré doslova kopali do zeme a odrazili každodenné útoky nepriateľa," povedal Syrskyj.O jeho slovách informoval denník Kyiv Independent.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov navštívil jednotky v oblasti a oznámil, že Rusi sa skutočne snažia zajať Chasiv Yar, ale Ukrajinci úspešne maria ich pokusy. Zatiaľ.

"Situácia je napätá. Nepriateľ sa snaží postupovať hlboko do pozícií obranných síl a sústreďuje sa na prielom západne od Bakhmutu. Napriek početnej prevahe nepriateľa tieto plány efektívne narúšame vďaka odvahe, výcviku a profesionalite obrancov, ktorí úspešne využívajú moderné technologické systémy v opozícii voči nepriateľovi, ktorý sa snaží získať výhodu s pracovnou silou," povedal minister. O ministrových slovách informovala ukrajinská pravda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina potrebuje 25 systémov protivzdušnej obrany Patriot na ochranu celej krajiny pred ruskými útokmi. Kyjev rokuje so svojimi spojencami o získaní ďalších dvoch batérií Patriot a jednej batérie protilietadlových rakiet dlhého doletu SAMP/T, oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku poskytlo Nemecko od apríla Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 17,7 miliardy eur (približne 19 miliárd dolárov).

Zdá sa však, že ani ruské velenie nie je so súčasnou situáciou úplne spokojné

"Ruské ministerstvo obrany údajne prepustilo veliteľov armády kombinovaných zbraní a motorizovaného streleckého pluku operujúcich na južnej Ukrajine, pravdepodobne kvôli tomu, že sa im nepodarilo znovu dobyť oblasti stratené počas ukrajinskej protiofenzívy v lete a na jeseň 2023. V dňoch 13. a 14. apríla ruské zdroje tvrdili, že ruské vojenské velenie prepustilo generálporučíka Arkadija Marzojeva, veliteľa 18. ruskej kombinovanej armády (Južný vojenský okruh [SMD]), ktorá bojovala pri Krynke v Chersonskej oblasti, ako aj veliteľa. 70. motorizovaného streleckého pluku (42. motorizovaná strelecká divízia, 58. kombinovaná armáda [CAA], SMD), ktorý bojoval pri Robotyne v Záporožskej oblasti," napísal inštitút s tým, že tieto informácie nemôže potvrdiť z iných zdrojov.

Macron vyzýva na izoláciu Iránu
Nedá si pokoja! Je potrebné posilniť sankcie a izolovať Irán, aby sa zabránilo eskalácii na Blízkom východe, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhlasovej stanici RMC. "Dnes urobíme všetko pre to, aby sme zabránili eskalácii. Nie je... Čítať ďalej
15 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik